90 са новозаразените с коронавирус през последните 24 часа у

...
90 са новозаразените с коронавирус през последните 24 часа у
Коментари Харесай

Високорискови - медиците, работещи на две места

90 са новозаразените с ковид през последните 24 часа у нас. От тях 21 са настанени в болница, разгласи на постоянния брифинг в Министерския съвет ръководителят на Националния действен щаб генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски.

Така общият брой на случаите става 1171 инфектирани . Излекувани са общо 193-ма души, от тях трима през последното денонощие. Починалите са общо 52-ма, от тях двама през последните 24 часа. 270 души от пациентите с ковид сега са настанени в болница, от тях 37 в интензивни отделения .

Сред новозаразените вършат усещане 34 души медицински личен състав, като от тях 12 са от Видин.

Директорът на Столичната районна здравна ревизия доктор Данчо Пенчев , който е бил през вчерашния ден на инспекция във Видин, изясни, че кардинално инфектираният медицински личен състав работи в разнообразни отделения, само че прави усещане, че има разбъркване на потоците . Причината - някои от медиците работят на две места - и в клиниката, и в Центъра за незабавна здравна помощ.

Ген. Мутафчийски също даде няколко образеца със инфектирани лекари, работещи на две места – и във Военномедицинска академия (ВМА), и в „ Пирогов”; и във ВМА, и в Центъра за незабавна здравна помощ. Предвид обстановката, като шеф на ВМА, ген. Мутафчийски заяви, че е издал заповед лекарите и сестрите да работят единствено по главния си трудов контракт, тъй като има действителна заплаха да заразят и други колективи. Освен това той обърна внимание, че сега във ВМА е неразрешено на медицинските сестри и лекари да употребяват стаята за отмора, защото там се събират и не съблюдават ограниченията.

От друга страна, на брифинга още веднъж бе обърнато внимание, че медицинските експерти, които не работят в отделения за COVID-19, подценяват опасността и не носят защитни средства.

„ Те имат в ресурс огромни количества. Вчера бяха докараха над 4000 защитни костюма – всекидневно има систематизиране на такива защитни средства. Всяка болница, която има потребност, мигновено получава защитните средства, още преди да е изчерпала запаса си”, акцентира ген. Мутафчийски.

По въпроса за тестванията стана ясно, че едвам другата седмица ще бъде изработен опит - благодарение на осведомителна система - всички лаборатории в страната, работещи с проби за ковид, да бъдат включени в една обща база данни.

От друга страна ген. Мутафчийски изясни, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща на лечебните заведения по 60 лв. за осъществен тест. При едно изискване - тези проби де на са получени като подаяние или да са купени със средства от държавния бюджет. По отношение на гражданска самодейност, предлагаща да се сътвори указател за разноските по ковид , ген. Мутафчийски разяснява, че този въпрос би трябвало да се отнесе към друга инстанция, защото Националният действен щаб не организира търговски интервенции и не има финансови средства.

„ Щабът рапортува каква е обстановката, а държавното управление взима решение. С паника обаче следим приближаващите празници, въпреки и непрекъснато да се разискват опциите за намаляване на ограниченията. Работи се при цялостна мобилизация”, заключи ген. Мутафчийски и още веднъж даде образци с страни, които са имали по-либерални режими „ данните са за последното денонощие): Беларус - 701 заразени; Швеция – над 700 новозаразени и 70 починали; Белгия – 228 умряли и 908 новоустановени случая.

След заложен въпрос за инфектиран общопрактикуващ доктор в столицата , основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев изясни, че при такива случаи е допустимо децата за имунизация да бъдат поети от негов сътрудник или просто операцията да се отсрочи (общопрактикуващият доктор има право да отсрочва имунизации) до завръщането на медицинския експерт на работа.

Стана ясно още, че към този момент са тествани 450 работещи в Столичния градски превоз, само че има единствено една позитивна проба .

При болните у нас деца с ковид болестта протича леко, само че те са мощно заразни и в един от случаите е регистрирано, че вирусът не може да бъде изчистен повече от месец.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР