90% от количествата електроенергия на свободния пазар се продават от

...
90% от количествата електроенергия на свободния пазар се продават от
Коментари Харесай

Васил Велев: Има нагло манипулиране на свободния пазар на ток

90% от количествата електрическа енергия на свободния пазар се продават от Топлоелектрическа централа "Марица Изток 2 " и АЕЦ "Козлодуй " при непрозрачни условия, непредполагащи открита и почтена конкуренция. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

За нас това е безочливо манипулиране на пазара и спекулативно повишение на цените, добави той.

Направихме две срещи в Министерството на енергетиката, само че там сякаш не могат да схванат каква им е задачата – открита и почтена конкуренция на пазарите на едро на електрическа енергия в интерес на крайните консуматори. При нас нито е открита, нито е почтена конкуренцията и изобщо не е в интерес на крайния консуматор. Увеличението на цените на свободния пазар няма никаква икономическа основа. За нас не остава различен метод да притеглим вниманието върху казуса с изключение на един огромен запаметяващ се митинг, акцентира Велев.

По думите на енергийния специалист проф. Атанас Тасев сега има остатък на електрическа енергия у нас. Ние към момента нямаме изцяло либерализиран пазар по една елементарна причина – нашата енергетика е дебалансирана. Рисковете от дебалансите се поемат от търговците. Има парцелиране на пазара и обединявания, с цел да се минимизира риска. Не е изключено да се стигне и до картел, съобщи проф. Тасев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР