9-кратният световен шампион Себастиен Льоб (навигатор Изабел Галмиш, Форд Пума)

...
9-кратният световен шампион Себастиен Льоб (навигатор Изабел Галмиш, Форд Пума)
Коментари Харесай

Льоб си върна лидерството в рали „Акрополис”

9-кратният международен първенец Себастиен Льоб (навигатор Изабел Галмиш, Форд Пума) приключи на първа позиция петъчния ден на рали „ Акрополис ”, 10-и кръг от Световния рали шампионат (WRC). Льоб беше отпред през по-голямата част от деня, само че в един миг беше изпреварен от съотборника си Адриен Фурмо (навигатор Венсан Ланде), който обаче не изкара дълго отпред.

Льоб завоюва първите две прави за деня и поведе, а в третата – второто минаване на „ Лутраки ” най-хубаво време записа Есапека Лапи (навигатор Яне Ферм, Тойота Ярис), само че Льоб резервира водачеството с 6,4 секунди преди Тиери Нювил (Мартин Видеге, Хюндай i20) и Лубе, който беше на 8 секунди.

Но в петата права Лубе записа първата си етапна победа в WRC и поведе в класирането с задатък от 1,9 секунди пред Льоб и на 4,2 пред Лапи. Французинът завоюва и шестата права и усили задатъка си, а там Лапи мина пред Льоб, като Есапека беше на 7,8 секунди от водача, а Себ – на 8,3.

В най-дългата права за деня обаче – „ Бокситес ” (22,97 км) най-бърз още веднъж беше Льоб, като Лапи остана на 9,2 секунди след него, а Лубе – на 10. Това върна именития французин на първа позиция, на 1,7 пред Лубе и на 8,7 пред Лапи.

Днес екипажите караха 6 прави без сервизна зона, само че единственият, който изостана съществено беше Крейг Брийн (навигатор Пол Нейгъл, Форд Пума), който спука гума в третата права за деня и спря да я смени, поради което загуби към 2 минути.

Лидерът в международния шампионат Кале Рованпера (навигатор Яне Халтунен, Тойота Ярис) приключи деня едвам 9-и, защото през днешния ден започва първи по стадиите и чистеше пътя за своите противници. Докъм средата на деня Кале поддържаше разлика от към 30 секунди с водачите, само че в следобедните прави темпото му се утежни и той приключи деня на съвсем 1:08 минути от Льоб.

Нювил, който завоюва вчерашната права на Олимпийския стадион в Атина, през днешния ден приключи 4-и, единствено на 7,3 секунди от Лапи и на следващия ден още веднъж ще е кандидатите за място на подиума.

48-годишният Льоб през днешния ден стана най-възрастният водач, водил в рали от WRC, като усъвършенства върха на Бьорн Валдегард от 1991 година, когато международният първенец за 1979 година реализира това малко преди да навърши 48 години.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР