„Шарл де Гол“, единственият ядрен самолетоносач извън американските, който преди

...
„Шарл де Гол“, единственият ядрен самолетоносач извън американските, който преди
Коментари Харесай

Ядрен самолетоносач защитава България и Румъния

„Шарл де Гол“, единственият нуклеарен самолетоносач отвън американските, който преди десетина дни отплава от Кипър с бойната си група, стартира нова задача на НАТО, включваща въздушни патрули над България, Румъния и черноморските им брегове, заяви алиансът.

Така в Източното Средиземномория поради напрежението, основано от съветското нахлуване против Украйна, са ситуирани два нуклеарни самолетоносача – първият е „Хари Труман“, с който френският е интегриран сега.
Според известието от Рамщайн задачата „Клемансо 22“ на групата към „Шарл де Гол“ ще продължи до април с новата задача. В нея разнообразни самолети, измежду които и изтребители Rafale M (най-модерният вид F3R) оказват помощ за подсиленото наблюдаване (Air Policing and Vigilance) в румънското и българското небе, изключително по черноморското крайбрежие. Освен това се употребяват и френски военноморски самолети за ранно предизвестие E-2C Hawkeye.
НАТО има над 130 самолета, които интензивно пазят съюзническото въздушво пространство с денощни патрули по източните граници на алианса.
„Шарл де Гол“ остана в централната част на Средиземно море и не навлезе в Егейско море, тъй като се счита, че в негоима прекалено много острови и многолюден морски трафик, с цел да извършва той задачата си задоволително дейно.
Изданието Naval News цитира представител на ВМФ на Франция, съгласно който всеки ден от борда му изхвърчат 3 бойни патрула от по два самолета Rafale M, което е съвсем 24-часово наличие в небето. За това им оказват помощ и летящи цистерни на НАТО за зареждане по време на полет. Към дневния полет на E-2C Hawkeye от време на време се включват и два Breguet Atlantique 2 (ATL2) за морско наблюдаване, основани в Кипър.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР