81 трофея от благороден елен, добити през ловен сезон 2022,

...
81 трофея от благороден елен, добити през ловен сезон 2022,
Коментари Харесай

81 трофея от благороден елен бяха показани на осмото поредно изложение, организирано от ДЛС „Росица“ – Севлиево и СЦДП

81 трофея от доблестен елен, добити през ловджийски сезон 2022, бяха показани на осмото следващо ревю, проведено от „ Северноцентрално държавно дружество “ Директива за птиците и Държавно ловно стопанство „ Росица “ – Севлиево. Тази година мероприятието закупи темперамент на научно-практическа полемика и се организира в границите на два дни. През първият ден, в гр. Севлиево, се организира научна полемика, в която присъединяване взеха повече от 120 ловни деятели от цялата страна. Специални посетители бяха посланикът на Република Сърбия в България – негово превъзходителство Желко Йович, Кметът на общ. Севлиево и ръководител на ЛРД Сокол – доктор Иван Иванов, Областния шеф на Област Габрово Кристина Сидорова, кметове и други Научната полемика бе почетена от приети български учени като проф. Нино Нинов, доцент Христо Михайлов, доцент Стоян Стоянов, доцент Георги Костов и други, които взеха отношение по разнообразни въпроси от презентираните тематики.
Изложението на титли от доблестен елен се организира през вторият ден в местността „ Лъгът “ и бе почетено персонално от изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по горите инж. Стоян Тошев, шефове на държавни предприятия, ловни и горски стопанства и стотици ловни деятели.
Изпълнителният шеф на ИАГ инж. Тошев поздрави уредниците и изрази вяра, че това мероприятие ще продължи да се организира и към него ще се причислят и други ловни стопанства от България. Той се обърна особено и към ловните експерти, като изрази признателност за всеотдайният им труд и персоналните жертви които вършат, с цел да развиват стопанствата и да опазват и селектират такива качествени популации.
Най-голямото предизвикателство пред ловните стопанства в България продължава да бъде предпазването на дивеча от бракониерски нападения. За страдание бракониерите стават все по-добре оборудвани – с принадлежности за нощно виждане и други ловни съоръжения, които улесняват противозаконния лов и в същото време им дават преимущество пред контролните органи. „ Основният разход на труд време и средства в България е точно за запазване на дивеча от бракониери “, съобщи шефът на ДЛС „ Росица “ гр. Севлиево инж. Иван Степанов и добави, че в България съществуват места, в които бракониерските действия не разрешават на дивеча да развие своята популация. Промяната на местообитанията на благородния елен в Стара планина, както и адаптивното обмисляне на използването на дивечовите ресурси са също обилни провокациите, пред които са изправени ловните стопанства в страната. Съществено значимо за благородния елен е съществуването на открити площи. В предишното такива е имало доста заради характера на селскостопанските действия, които са се правили тогава. Традициите по развъждане на животни в домашни условия също са спомагали за обособяването на повече пасища ливади и други През последните тридесет години множеството от откритите площи последователно са изоставени, заради което по натурален път са се самозалесили или върху тях са израснали храстови покривки.
„ Въпреки всичко това, през днешния ден отчитаме най-силната популация на Благороден елен в България за последните 40 години. Именно мероприятия като това ни дават опция да оценим постигнатото по отношението на грижите за дивеча, да проучваме положението на популацията от позиция на отбраната на биоразнообразието на типа и равнището на ловно-стопанската активност в България.
От друга страна на тези изложби имаме опция да отчетем проблемите и да набележим способи за тяхното разрешаване. “ – съобщи инж. Иван Степанов и
добави: „ Световното ревю в Будапеща, Унгария през 2021 година сподели, че още веднъж сме достигнали международно водачество по качеството на популацията на Благородния елен в неговият ареал. “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР