800 машини за гласуване, като тези, с които разполага България,

...
800 машини за гласуване, като тези, с които разполага България,
Коментари Харесай

България чака 800 машини за гласуване от Тайван

800 машини за гласоподаване, като тези, с които разполага България, могат да бъдат създадени в Тайван до сряда и още в четвъртък да бъдат превозени към страната. Това разгласи през днешния ден говорителката на ЦИК Росица Матева пред в изявление за bTV. Разговорът за тези 800 машини е воден с компанията производител " Смартматик ". Освен това в Нидерландия има 672 машини от същия тип, уточни Матева. Въпросът е по какъв начин да бъдат доставени. " Представителят на " Смартматик " при нас в петък подсигурява съдействието да се доставят ", изясни Матева.

Говорителката на ЦИК уточни, че занапред ще се договарят финансовите параметри за доставката на тези машини. Разговорите за това ще са във вторник.

Ако стане по този начин, че да останем единствено с наличните 9600 машини, ще организираме изборите с тях, увери Матева. В България би трябвало да има машини в към 9400 секции, а зад граница - в 242. " Много по-добре ще бъде допълнително секции да има повече от една машина. Ако успеем да доставим тези, ще има по 2 машини допълнително от 700 секции ", призна говорителката. По думите й, в случай че в някоя комисия машината не започва, ще е мъчно да се достави нова, защото софтуерът е конфигуриран с информацията за съответната секция. В подобен случай там ще се мине към гласоподаване с бюлетина.

Проблемите с машинното гласоподаване породиха, откакто " Сиела " предложи съвсем три пъти по-висока цена за спомагателните машини, които би трябвало да бъдат купени за чужбина. ЦИК и " Сиела " не се споразумяха за цената. Фирмата сложи и спомагателните условия за поддръжката на към този момент купените устройства. Така се стигна до преговорите на ЦИК със " Смартматик ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР