8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се забраняват в

...
8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се забраняват в
Коментари Харесай

Еколог: Забраната на пластмасови изделия в България ще се забави

8 типа пластмасови произведения за еднократна приложимост се не разрешават в целия Европейски съюз от 3 юли. До тази дата, европейската инструкция от 2019 година, би трябвало да бъде приложена в националното законодателство на страните-членки. Забраната обгръща чаши, чинии, сламки, бъркалки, клечки за уши, както и дръжките за балони.

България към момента се бави с въвеждането на смяната.

Според еколога Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и стабилно развиване във Варна, това закъснение се дължи най-много на бездействието на държавните институции.

" Тази възбрана сигурно няма да бъде въведена у нас на 3 юли, а много по-късно. Дълго време държавните институции не предприемаха нужните стъпки за транспонирането на директивата в родното законодателство, а в този момент като влязохме във " въртележката " на изборите, процесът ще се забави още повече. В момента сламките, ножчетата и виличките са последна грижа на нашите политици ", сподели Илиев.

Според него, за разлика от политиците, обществото се приготвя за тази смяна.

" Благодарение на акциите, проведени от деятели и разнообразни НПО-та, тематиката за вредите от пластмасовите произведения за еднократна приложимост е на дневен ред измежду българското общество. Хората осъзнават нуждата от ограничение на пластмасата. Има обаче и такива, които си харесват пластмасовите чашки и чинии ", разясни еколога.

" В доста заведения се употребяват всеобщо принадлежности за еднократна приложимост, изключително след настъпването на пандемията. И тук мисля, че ще възникне огромен спор с Регионалните здравни инспекции. Защото, с изключение на чинии и чаши, дезинфектантите и маските, също оказват отрицателно въздействие върху околната среда " , сподели още Илиян Илиев.

Той е на мнение, че бизнесът ще се съобрази с мярката, когато тя бъде въведена.

 Въпреки че ще се забави във времето, рано или късно България ще би трябвало да направи тази крачка напред, счита Илиян Илиев. 

Чуйте диалога на Иван Барбов с Илиян Илиев:

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР