8 от най-красивите села в Европа. Когато чуем думата “село,

...
8 от най-красивите села в Европа. Когато чуем думата “село,
Коментари Харесай

8 от най-красивите села в Европа

8 от най-красивите села в Европа . Когато чуем думата “село ”, какво ни идва мислено? Порутени къщи, обрасли черни пътища, разтърсени стълбове и прочие. През лятото е много комфортно, въпреки и тъжно, през есента и пролетта е потискащо, а през зимата е прикрито в снега. Уви, множеството села в България, в по-голямата си част, от дълго време са надживели времето си и в този момент са леговище на шепа пенсионери. Но това не е по този начин във всички страни. Освен това има доста села в чужбина, които наподобяват по-добре от някои от градовете ни. Повечето от тях са в Европа.

Вижте някои от тях:

Корд-сюр-Сиел, Франция

Селището е учредено през 1222 година като първия ограден град в югозападна Франция. Корд-сюр-Сиел освен съществува от 800 години, само че е и едно от най-известните селища във Франция.

Селото е ситуирано на рид и е изключително картинно по време на утринната мъгла. Тогава то наподобява на мираж, посред безкрайни долини и гори. Самото населено място се състои от старинни здания с тесни, най-вече пешеходни улички, най-малко в историческия център. Именно тук можете ясно да усетите атмосферата на предишното.

Иа на остров Санторини, Гърция

Формално Иа се води град, само че популацията му е под 1000 души, тъй че в действителност е село. И това е може би едно от най-красивите села в света . Иа се намира на брега на Егейско море и всичките му къщи са снежнобели. Селото сияе под лъчите на слънцето на фона на синьото небе.

Най-красивата панорама се открива към залива, където понякога се движат дребни яхти и кораби. Тук може да се прегледа и порутеният палат от времето на венецианското господство.

Вернаца, Италия

В Италия дребните градчета и селца са творби на изкуството. Тук са непокътнати доста превъзходни архитектурни монументи.

Едно от най-красивите села в Италия е Вернаца . То е ситуирано в границите на народен парк и е изцяло свободно от коли. Тоест, в случай че във френския Корд-сюр-Сиел можете да чуете най-малко далячни звуци на коли, то във Вернаца царува тишина, която толкоз липсва в огромните градове.

Това село се намира на каменист нос и се състои от остарели цветни многоетажни здания. Замъкът Дория, издигнат през 11 век, добавя картината. Като цяло Вернаца е класическо показване на италианската провинция… в най-хубавия смисъл на думата.

Рейне, Норвегия

Въпреки че рибарското населено място Рейне се намира над Арктическия кръг на Лофотенските острови, с помощта на топлия Гълфстрийм, климатът тук е по-мек, отколкото  на изток. Това село, което е в подножието на планината, е едно от най-живописните и красиви селища в Европа. Типичните му къщи в скандинавски жанр са в естетика с величествените скали над селото.


Картината става още по-красива през нощта, когато светят светлините на къщите и фенерите. Тогава Рейне се трансформира в самобитен оазис в замръзналата земя, излъчва топлота и уют.

Албарасин, Испания

Албарасин е едно от най-живописните селища в Испания, страна, където безусловно всичко излъчва хубост и историческа стойност. Това село, в самостоятелната област Арагон, има невероятни гледки, защото е издигнато на планински скат и къщите му са направени напълно от извънредно изглеждащ червеникаво-жълт камък. Една от главните забележителности на селото е добре непокътнатата средновековна крепостна стена . Селото наподобява картинно както през зимата, като е покрито със сняг, по този начин и през лятото, когато е заобиколено от всички страни с буйна растителност.

Тобърмори, Шотландия

Тобърмори е малко селце на остров Мъл в Западна Шотландия. Една от главните характерности на Тобърмори са неговите многоцветни къщи, разпростряли се в дълга линия по крайбрежието. Картината допълват дребни яхти, плаващи по брега. И цялото това величие е заобиколено от гъста гора. Селото се трансформира в обичано място измежду туристите, а за тях са отворени доста заведения и занимания.

Халщат, Австрия

Халщатската общественост е учредена към началото на 14 век и съществува и до през днешния ден. Освен това Халщат е едно от най-красивите села в Австрия и даже е включено в листата на международното културно завещание от ЮНЕСКО . Един взор към Халщат  е задоволителен, с цел да се влюбите в това място. Къщи в типичен немски жанр, хълмове и планини, покрити с гъсти гори през лятото и украсени с бездънен сняг през зимата, и всичко това на брега на езерото. Това е едно от най-живописните места на планетата, на което можете да се възхищавате с часове.

Блед, Словения

Блед не е тъкмо село, а по-скоро дребен град с население от 5 хиляди души. Но външно това е просто богато огромно европейско село. Блед се намира в северозападна Словения в подножието на Юлианските Алпи на брега на езерото Блейско, източно от Национален парк Триглав. Благодарение на това местонахождение, както и на старите къщи и тесните улички, Блед притегля хиляди туристи, които идват тук, с цел да се насладят на хубостта и тишината. Градът наподобява най-живописно по време на изгрев и залез, когато меките слънчеви лъчи допират повърхността на езерото и се отразяват върху църквата и къщите.

  • континент Балканатолия

 

 

 

 

 

8 от най-красивите села в Европа

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР