8 ноември бележи първата годишнина от Деня на победата на

...
8 ноември бележи първата годишнина от Деня на победата на
Коментари Харесай

Република Азербайджан празнува първата си годишнина от Деня на победата

8 ноември бележи първата годишнина от Деня на успеха на Република Азербайджан. В резултат на 44-дневната отечествена война, траяла от септември до ноември 2020, Азербайджан приложи четири резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (№ 822, 853, 874 и 884), както и решенията и резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации, Движението на необвързаните страни, ОССЕ, ПАСЕ, НАТО, Европейския парламент и други интернационалните организации, като настоя за цялостно, неотложно и абсолютно евакуиране на арменските окупационни сили от всички окупирани територии на Азербайджан.

Споразумението, подписано от водачите на Азербайджан и Армения на 10 ноември 2020 година сложи завършек на траялия съвсем три десетилетия въоръжен спор сред Армения и Азербайджан.

Прилагането на това съглашение подсигурява прекратяването на всевъзможни военни дейности, а също и връщането на окупираните региони на Азербайджан. Споразумението съдържа и една значима наредба по отношение на завръщането на вътрешно разселените лица и бежанци по домовете им под надзора на Върховния комисариат към Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН).

В документа са заложени клаузи за премахването на всевъзможни спънки за развиването на икономическите и транспортните връзки в района, както и гарантирането на безвредно в двете посоки придвижване на хора, транспортни средства и товари сред Армения и Азербайджан, в това число връзката сред континентален Азербайджан и принадлежащата му Нахичеванска самостоятелна република.

Това съглашение сътвори нова действителност в района, като същервеменно сложи и нова рамка за съдействие. И двете страни навлязоха в нов постконфликтен стадий, стадий на реорганизация и обновяване, стадий на възобновяване на мирното взаимно битие. Възникнаха нови благоприятни условия за развиване и съдействие. За да се подсигурява мира и сигурността в освободените територии на Азербайджан, беше основан Съвместен център за наблюдаване от Русия и Турция.

Азербайджан е решен да реинтегрира в политическото, общественото и икономическото си пространство своите жители от арменски генезис, обитаващи азербайджанския район Карабах, като им подсигурява идентични права и свободи с всички останали азербайджански жители, без значение от етническата и религиозната им принадлежност. Солидна правна рамка в това отношение дава Конституцията на Република Азербайджан.

Мирното взаимно битие на азербайджански и арменски поданици в засегнатите от спора територии би трябвало и ще бъде дефинитивно обезпечено на основата на взаимното ценене на сигурността, етническата и религиозна еднаквост в границите на държавния суверенитет и териториалната целокупност на Азербайджан.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР