8 необясними от науката неща за океаните Океаните покриват около 71%

...
8 необясними от науката неща за океаните
Океаните покриват около 71%
Коментари Харесай

8 необясними от науката неща за океаните

8 необясними от науката неща за океаните

Океаните покриват към 71% от повърхността на Земята и все пак има доста неща, които не знаем за тях. Преодоляваме нови граници в космоса, само че по някаква причина към момента не сме съумели да разкрием даже половината от тайните, с които океаните са изпълнени. Те не престават да бъдат една от най-слабо изследваните екосистеми на планетата.

Дори и с подобаващата технология, цялостното проучване на океаните изисква нереални суми пари, както и съвременно съоръжение, което може да издържи на висок напън. Единствените хора, които имат пари за това, са притежателите на петролните платформи или някой като Джеймс Камерън.

1. Океанско дъно 

Повечето от нас в никакъв случай не са виждали океанското дъно, тъй че си представяме плоската, скалиста повърхнина, която нормално срещаме, когато се отдалечим малко по-далеч от брега, до момента в който плуваме. Ако обаче плувате задоволително надалеч, ще откриете, че на океанското дъно въобще нищо не е равно или отмерено. То е показано като земя – с големи планини, дълбоки проломи, водещи до на никое място подводни вулкани и така нататък

Това е най-неизследваната част на океана, защото до момента сме съумели да картографираме единствено към 15% от океанското дъно.

2. Биолуминесценция

Биолуминесценцията от дълго време пленява учени и мислители – документираните препратки към „ светещите “ животни датират от Древен Рим и Древна Гърция. Аристотел учи в детайли това събитие и е първият, който вярно приема, че тези животни въобще не употребяват топлота, с цел да създават светлина.Оттогава открихме доста живи същества (както на сушата, по този начин и под водата), които имат тази дарба и всяко от тях е неповторимо.Според проучванията към 76% от всички жители на океана имат способността да светят, макар че нямаме визия по какъв начин множеството от тях го реализират.

3. Защо някои бозайници са се върнали в океана

Всички типове животни произлизат от океана, само че множеството живи същества са решили да излязат на брега, като се изключи морски бозайници като китове и ламантини. Биолозите не могат да обяснят за какво са го създали, защото това няма необикновен постепенен смисъл. Например, ранните китове са се затруднявали  даже да плуват под вода, защото те са имали от дълго време развити крака и физика, приспособени да оцеляват на сушата. Липсвали са  им и органите, които са им помагали да оцеляват под водата – всички морски бозайници към момента дишат с белите си дробове.

4. Тайнствени форми на живот под Антарктида

Ако решим да изброим най-негостоприемните екосистеми на Земята, тогава водите под Антарктида несъмнено биха били в горната част на листата. Има обширна повърхност от към 13,7 милиона квадратни километра под ледената завивка, където няма видимост и се следят доста ниски температури. Поради неподходящите условия нямаме опция да ги изследваме напълно. Учените са разкрили няколко типа организми, които се нуждаят от непрекъснат поток храна от горната страна и слънчева светлина, с цел да оцелеят.Изследователите нямат визия по какъв начин и за какво живеят там и има ли постепенен смисъл. Освен това доста от типовете, открити по време на проучването, не са били познати на науката.

5. Безсмъртни медузи 

Медузите са едни от най-разнообразните типове животни, срещани в океаните. Има повече от 200 типа, всеки със своите неповторими характерности, свързани с местообитанието. Някои типове медузи също са много отровни, макар атрактивния си външен тип.Turritopsis dohrnii, тип медузи, които в началото са живеели в топлите води на Карибите и Средиземно море, е единственият познат  организъм, който може да регенерира клетките си до положение на раждане. Този развой е несъзнателен и се задейства единствено по време на тежки рецесии като мощен апетит или контузия.

6. Рогът на нарвалите 

Нарвалите се назовават ​​морски еднорози, тъй като на процедура не знаем нищо за тяхната природа и местообитание. Те се намират в арктическите води и могат да бъдат разпознати по дългия им подострен рог, който може да бъде дълъг до три метра.Рогата им остават най-очарователната мистерия. Всъщност това е  зъб, който се среща единствено при мъжки нарвали. Учените в никакъв случай не са могли да схванат защо служи и какво е повлияло на външния му тип. Според някои теории това е инструмент за оцеляване, който разрешава на нарвалите да ловуват по-ефективно. Но защото женските нарвали живеят по-дълго от мъжките, това наподобява не изяснява нищо.

7. Сенотите

Сенотите са тип взаимосвързани естествени кладенци, ситуирани на целия полуостров Юкатан в Мексико. Маите са ги смятали  за свещени и това е една от най-загадъчните естествени формирания, които познаваме. Освен артефактите на маите, заровени в дълбините на океана,  самите сеноти образуват обширна мрежа от пещери, която към момента остава неразучена и до през днешния ден.

8. Сините китове

Сините китове са най-големите животни на Земята. Те са известни със своите песни: всеки наследник кит е в положение да сътвори неповторима мелодия за връзка. Докато другите типове китове също имат тази дарба, песните на сините китове са известни със своите вариации и неповторим жанр.Морските биолози от дълго време се пробват да интерпретират песните на сините китове, само че към този момент можем единствено да гадаем какво значат те. На всичкото от горната страна песните наподобява стават все по-странни всяка година.  Техните песни непрекъснато понижават тоналната си периодичност.

 

Състоянието на океаните е сериозно

8 необясними от науката неща за океаните

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР