77 души загинаха след огнената трагедия в Гърция. Гръцките медии

...
77 души загинаха след огнената трагедия в Гърция. Гръцките медии
Коментари Харесай

Жертвите на огнената трагедия нарастват, търсят оцелели

77 души починаха след огнената покруса в Гърция. Гръцките медии оповестяват, че цели фамилии са били открити - изгорели, до момента в който родителите прегръщали децата си, с цел да ги защитят от огъня.

Ранени са 187 души, измежду които и една българка.

"Българи са се обаждали на отворените телефонни в посолството на България в Гърция, с цел да оповестят, че имат проблеми с придвижването”. Това съобщи за NOVA Васил Иванов, краткотрайно изпълняващ длъжността дипломат на България в Атина.

"В регионите, наранени от пожарите край Атина, има доста българи, които работят там. Досега нямаме информация, която да демонстрира, че някой различен български жител е обиден от пожарите”, добави той.

"Има потърпевша българка, тя е с висока степен на изгаряния. Представител на Българското посолство я посети в болницата”, сподели още Васил Иванов.



Броят на потърпевшите от пожара в Мати и Нео Вуцас нараства. Късно нощес, на ул. "Демокрация " в Мати, са открити още две тела на възрастни хора, до момента в който в Кокино Лиманаки съгласно гръцката телевизия СКАИ бе открит още един умрял.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ОГНЕНАТА СТИХИЯ В ГАЛЕРИЯТА НИ

"Очаква се броят на жертвите да нарасне”, сподели представителят на пожарната.

Извънредно състояние в Атина, пожарът умъртви десетки

Българка от огнения пъкъл в Гърция: Непрекъснато намират тела, жертвите са доста

Гърция сътвори специфичен интернет уебсайт (https://missingpeople.audax.gr/), в който бяха вписани изчезналите при горските пожари в региона Атика. В него всеки може да напише имената и да разгласява данни и фотография за своите близки, родственици и другари, които са в неопределеност. Само за няколко часа след стартирането на страницата, в нея към този момент се търсят 35 души. Сред тях има и доста дребни деца.

Яростните горски пожари убиха над 60 души в Гърция ,

погълнаха домове и гори и провокираха ужасени поданици да избягат в морето, в опит да се спасят от пламъците.

Стихията трансформира всичко по пътя си в пепел и остави потоци от овъглени коли в задушените от пушек улички на морските градове край Атина. Спасителите се втурнаха в изтегляне на жителите от домовете им и на туристите от хотелите или хванати в капан по плажовете и в колите си.

Най-много са жертвите в региона на Неа Макри и обитаемоте места Мати, Кокино лиманаки, общ. Рафина.



Спасителни лодки не престават да обикалят плажовете в търсене на оживели. Хора, претърпели пожара, съпоставиха случилото се като изригването на вулкана Помпей през 79 година преди Новата епоха, когато хиляди хора са заровени живи.

"Беше в действителност ужасна обстановка. Имаше доста пушек, доста пепел във въздуха и трябваше да тичаме от хотела. Бягахме по плажа, само че пламъците ни застигнаха. Трябваше да влезем във водата и да се гмурнем вътре, с цел да не ни се възпламенят главите и косата. Чакахме няколко часа, до момента в който ни спасят. За да се върнем в хотела, стояхме много, до момента в който дойдат лодките, с цел да ни спасят”, споделя Джейкъб Макинен.

За ужаса в Гърция: Децата тичат и споделят, че горят живи

Гръцкото държавно управление съобщи, че минимум 172 души са били ранени, в това число 16 деца, с 11 възрастни в съществено положение. Най-малко 5 души са починали, пробвайки се да избягат от пламъците в морето. Около 715 души бяха евакуирани с лодки до Рафина, заяви държавното управление.

"Хората са шокирани, изгубени, а някои от тях са изгубили всичко: деца, родители, домове ", сподели представителят на Червения кръст Джорджия Трисбиоти.

Заради жертвите президентството анулира приема, който трябваше да се състои довечера във връзка възобновяване на демокрацията в Гърция през юли 1974 година Междувременно гръцкият министър председател Алексис Ципрас прекъсна визитата си в Босна и Херцеговина и незабавно се върна в Атина.

По-късно той разгласи три дни народен печал.

По информация на посолството ни в Атина българска гражданка е потърпевша в резултат на пожарите в региона на гръцката столица. Тя е с изгаряния, настанена е в болница, без заплаха за живота. Дипломатическата ни задача е в контакт с близки на нашата сънародничка и е в подготвеност да окаже нужното подпомагане, оповестиха от Министерство на външните работи.

По предписание на заместник-министъра в дипломатическата ни задача е образуван спешен щаб, който ще бъде разполагаем на българските жители, пътуващи или пребиваващи в Гърция.

Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят подпомагане, при положение на нужда: +30 6937 096 220.

Гръцкото министерство на защитата е отправило искане към Съединените щати за безпилотни летателни апарати за наблюдаване на засегнатите от пожарите региони на страната. Целта е с дроновете да се следи интензивността по местата, където се популяризира огъня.

"Това е сложен миг за област Атика, сложна нощ и за цяла Гърция. Повече от 600 мъже и дами от противопожарните служби се борят с пожарите. На мястото са ситуирани и над 400 единици техника. Действа се на три огромни фронта. Единият, в райна на Каламос, е под непълен надзор. Останалите два за жалост не са овладяни. За благополучие мощните ветрове започнаха да стихват. Единият огромен пожар е в райна на Кинета, а другия при Нео Вуцас, където са съсредоточени напъните на пожарникарите, тъй като жители са останали в домовете си и са в огнен капан. Усилията ни са съсредоточени в тези две точки ", сподели министър председателят Алексис Ципрас.

Огънят е погълнал над 200 къщи, изпепелени са повече от 200 автомобила. Електрозахранването прекъсва.

Постепенно се възвръща придвижването в двете направления на пътя Коринт-Атина. Ситуацията с вилнеещите пожари в Гърция обаче остава тежка. В тази връзка министерството на външните работи предлага на българските жители, които се намират на територията на Гърция да следват прецизно напътствията на службите за пожарна сигурност и бреговата защита.

Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос във връзка жертвите и потърпевшите гръцки жители в опустошителните пожари, които нанесоха съществени материални вреди в страната, оповестиха от прессекретариата на президента.

"В този тежък миг, даже и най-искрените думи на състрадание не могат да компенсират загубата на човешки живот и нанесените вреди. България показва своята взаимност и е подготвена, при положение на нужда, да окаже помощ и подпомагане за превъзмогването на огнената буря “, написа българският президент в съболезнователния адрес до президента на Република Гърция.

Премиерът Бойко Борисов организира телефонен диалог с гръцкия министър председател Алексис Ципрас. “Изразяваме най-дълбоко състрадание към потърпевшите и околните на починалите в огнената буря, обхванала Гърция. С паника и болежка приехме вестта за бедствието, връхлетяло приятелския гръцки народ, довело до човешки жертви и предизвикало тежки материални щети”, акцентира българският министър-председател.

Борисов уточни, че България има подготвеност за оказване на техническа помощ за Гърция с 50 пожарникари и два пожарни автомобила. Той добави, че е разпоредил на Министерството на вътрешните работи да предприеме незабавна организация при постъпило искане от страна на Гърция за приемане на интернационална помощ, модулът ни за наземно гасене на горски пожари да бъде наведен в подготвеност за присъединяване по линия на механизма за Гражданска отбрана на Европейски Съюз.

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас благодари за препоръчаната помощ от България и уточни, че при потребност ще търси Борисов.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също изпрати съболезнователна депеша до гръцкия външен министър Никос Кодзияс.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изпрати от своя страна съболезнователен адрес до ръководителя на Народното събрание на Република Гърция Николаос Вуцис.

Руският президент Владимир Путин сервира съболезнования на гръцкото държавно управление и предложи помощ за превъзмогване на последствията от огнената буря.

Съболезнования сервира и сръбският президент Александър Вучич и изрази подготвеност да помогне на Гърция за справяне с пожара.

Франция също изрази своята взаимност с Гърция. За това написа в Туитър стопанинът на Елисейския замък Еманюел Макрон.

"Нашите мисли в този момент са с Гърция и жертвите на тези ужасни пожари. Франция и Европа са солидарни с Гърция и Швеция им оказва помощ “, написа френският президент.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу организира телефонен диалог с гръцкия си сътрудник Никос Кодзиас, отправяйки съболезнования и предлагайки помощ от страна на турската страна.

Еврокомисията задейства Европейския механизъм за гражданска защита за помощ на Гърция.

След разбор на ситуацията, няколко страни изпратиха пожарни самолети и вертолети, както и мобилни средства за потушаване на пожари, бригадни пожарникари и спасители, медицински бригади.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разяснява, че Европейски Съюз "няма да спести никакви старания, с цел да помогне на Гърция и на гръцкия народ ".

Прокурорите от Върховния съд оповестиха, че са почнали следствие на аргументите за пожара.

Пожарите са постоянно срещан проблем в Гърция през лятото.

През 2007 година пожарът на южния остров Евиа взе 77 жертви.

След като температурите се покачиха до 40 градуса по Целзий, прогнозите са, че изискванията ще останат рискови, макар че в Атина се чакат дъждове и падащи температури.

Алексис Ципрас, в своето телевизионно послание към обществеността съобщи, че "не съществуват думи, които могат да опишат възприятията на всички, а страната изживява неописуема покруса. "

"Днес Гърция страда и съчувства на тези, които починаха или изгубиха близки. Обявяваме тридневен народен печал. Но не би трябвало да позволяваме скръбта да ни завладее, тъй като тези часове бяха часове на битка, единение, храброст и на първо място взаимност. Защото единствено по този начин, единствено всички дружно, можем да се надигнем пред нещастието “, сподели Ципрас.

През последните 24 часа, от 18 часа през вчерашния ден до 6 часа тази заран в Гърция има регистрирани 47 пожари.

Пожарът в източната част на Атика е най-големият в Гърция след този, който удари Пелопонес през 2007 година



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР