76-ата годишнина от събитията на 9 септември 1944 г. отново

...
76-ата годишнина от събитията на 9 септември 1944 г. отново
Коментари Харесай

9 септември 1944 г. отново изправи ГЕРБ срещу БСП

76-ата годишнина от събитията на 9 септември 1944 година още веднъж стана мотив за разпри в българския парламент. Управляващите и опозицията означиха историческата дата с взаимни обвинявания в изопачение на историята.

Първи се изрекоха по тематиката от Българска социалистическа партия. Социалистите се оплакаха, че „ когато легионите на реваншизма се пробваха да завладяват учебниците по история, от тях беше изхвърлено всичко за битката против фашизма “. От парламентарната естрада соцдепутатът Александър Симов показа мемоари на двамата си дядовци за царска България – селска страна без асфалтирани улици, с натурално, а не парично стопанство.

„ Когато цяла Европа употребява трактори, в България се оре с магарета и волове... На всичкото от горната страна тази страна става съдружник на Хитлер “, сподели Симов. По думите му отричането на 9 септември е „ отказване на порива за една друга страна “ , а случилото се по време на прехода ще кара новите генерации да се връщат към 9 септември, с цел да „ схванат неговите уроци и неточности “.

Това провокира бурна реакция от страна на ГЕРБ, които от дълго време се изживяват като антикомунистическа политическа мощ. Депутатът от ръководещата партия Тома Биков разгласи, че на 9 септември е бил осъществен прелом против демократичното държавно управление на България благодарение на руската войска. Впоследствие властта на Отечествения фронт провежда всеобщи репресии, които са последвани от политическо принуждение, реализирано от страна на страната в продължение на 45 години, разказа своята интепретация на историята Биков.

Българският народ не взе участие в преврата , който е проведен и сбъднат от външнополитически фактори за България да бъде преместена в радикално друга цивилизационна и геополитическа сфера “, съобщи депутатът от ГЕРБ. И посочи, че решението на демократичната съпротива след 1989 година да прекъсне цикъла на политическото принуждение като се откаже от преследвания против дейците на някогашната Българска комунистическа партия е спомогнало за присъединението на България към Европейски Съюз и НАТО.

На процедура идентична беше и версията на „ Обединени патриоти “ - в Българя не е имало фашистки или националсоциалистически режим, Народният съд не е военновременно отмъщение, а политическо възмездие, а социалистическата рационализация през идващите десетилетия претърпява неуспех. „ Възраждането на остарели пропагандни клишета от 40-те и 50-те години е жестоко предизвикателство към българската историография “, укори социалистите депутатът от Оперативна програма Милен Михов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР