750 хиляди работници в България получават ваучери за храна от

...
750 хиляди работници в България получават ваучери за храна от
Коментари Харесай

Голяма промяна при ваучерите за храна, ще засегне много хора

750 хиляди служащи в България получават ваучери за храна от работодателите си. Предстои те да станат електронни, оповестява bTV.

" От 1 януари някои оператори започнаха да издават електронни ваучери. Търговците към този момент може да виждат по какъв начин се пазари с тях. Това е една пластика. Работодателят я дава на своя чиновник. С нея е неразрешено заплащането за алкохол и цигари, както и тегленето от банкомат. Има териториално ограничаване – ваучерите могат да се употребяват единствено в България “, изясни Стоилка Арсова, шеф " Националната картова и платежна скица “.

Неудобство при хартиените ваучери беше точната сума, която можеше да се заплаща с тях. Сега това стеснение е преодоляно, като потребителите могат да заплащат с електронни ваучери освен кръгли суми.

" Като скица разрешихме информация за наличност по банкомат. Има и мобилно приложение, в което може да се види валидността на ваучерите. Всеки ваучер е годен 12 месеца. Новите електронни ваучери не би трябвало да се разрешават за заплащане на алкохол и цигари, само че контролът остава от касиера в магазина “, добави Арсова.

" 200 лв. е оптималният размер на ваучерите. С тях могат да се заплащат и комунални услуги и просвета. Може да се купят билети за спектакъл. Ще забележим в идващите месеци до каква степен това е известно в моделите на операторите на ваучери. Гориво не може да се заплаща. Преходният интервал за прекосяването към електронните ваучери е до юни “, акцентира тя.

Досега на хартиените ваучери беше изписвано единствено името на компанията. По решение на работодателя при електронните ваучери може да се изписва и името на служителя.

Арсова коментира и проблема към чиновниците на Държавата организация " Национална сигурност “, на чиито ваучери за храна беше изписано, че работят в ДАНС.

" Задача на ведомството е да дава отговор за отбраната на информацията. За банковите карти това е уредено. Възлово е къде се съхраняват данните, по какъв начин протича информацията. Грижа е всеки, според закона, да си пази данните “, уточни шефът " Национална картова и платежна скица ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР