74 човека са се прегледали безплатно за псориазис в Центъра

...
74 човека са се прегледали безплатно за псориазис в Центъра
Коментари Харесай

74 човека са се прегледали безплатно за псориазис в Пловдив

74 индивида са се прегледали гратис за псориазис в Центъра за кожно-венерически болести в Пловдив. 48 от тях са отишли, с цел да потърсят второ мнение за своето заболяване, а на 26 пациента е била сложена за първи път диагноза псориазис.

Сред прегледаните е имало 9 индивида с затруднения на заболяването като псориатичен артрит и псориазис по ноктите.

Акцията за безплатните прегледи се организира в границите на осведомителната акция „ Какво става под кожата Ви? “. Организатор на самодейността, в която се включиха лечебни заведения от цялата страна, беше порталът за най-честите автоимунни болести - www.probudise.bg.

Освен безплатните прегледи, в границите на акцията, в лечебните заведения бяха сложени въздействащи табла с информация за болестта, както и особено готови за задачата осведомителни материали. Въпреки че най-честите прояви на псориазис (възпалени, сребристи, люспести петна) са по кожата, в действителност заболяването е доста по-всеобхватна и може да засегне всички органи в човешкото тяло.

Около 30% от хората с псориазис развиват и псориатичен артрит – тежко автоимунно заболяване, което при забавено или погрешно лекуване, може да докара до инвалидизация. При половината от пациентите с псориазис се следи и псориазис по ноктите, който в 80-90% от случаите води до появяването на псориатичен артрит в бъдеще. Целта на акцията бе да усъвършенства информираността – както на медицинските експерти, по този начин и на самите пациенти.

Повечето хора, които страдат от псориазис, не знаят, че доста от некожните признаци, които изпитват, също са свързани със болестта и не ги загатват пред кожния лекар си. Това постоянно забавя точната диагноза и вярното лекуване. Псориазисът е хронично автоимунно възпалително заболяване, което визира 125 милиона души по света. В България болните от псориазис са над 280 000. Според отчет на Световната здравна организация (СЗО) от 2016 година разпространяването на псориазис се усилва с всяка минала година и той се трансформира в сериозен здравен и обществен проблем за целия свят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР