710 лв. минимална заплата, по-високи детски надбавки за повече деца

...
710 лв. минимална заплата, по-високи детски надбавки за повече деца
Коментари Харесай

Служебният кабинет предложи 710 лв. минимална заплата

710 лева минимална заплата, по-високи детски надбавки за повече деца и гарантиране на настоящия размер на получаваните пенсии и добавки за пенсионерите. Това предлага служебният кабинет за идната година, разгласи на брифинг след Министерския съвет финансовият министър Валери Белчев.

Целта ни е да осигурим последователност, желаеме да осигурим една добра бюджетна рамка, която да предложим на Народното събрание, изясни министърът. И увери, че не са предвиждали промени в политики, структурни промени, орязване на личен състав или каквито и да било други промени. " Предлагаме просто една обществена отбрана за популацията, поради обстоятелството, че стопанската система не пострада чак толкоз доста ", сподели още Белчев.

750 000 българи се обезпечават на минимална заплата, уточни финансовият министър. Наясно сме, че партиите в бъдещата коалиция се сплотиха към някаква аналогична сума - 700 лева, мислим да предложим малко повече, тъй като считаме, че е значима за популацията, разяснява той. В момента минималната заплата е 650 лева

Всяко семейство с приход до 510 лева на човек ще има право на детски добавки, които ще се усилят с 20%, сподели още Белчев. После обаче цитира цифри, които не съставляват 20% нарастване - за едно дете цитираната от него сума беше от 40 на 50 лева, а за две - от 90 на 110 лева Увеличението ще засегне 120 000 деца. Сега прагът за достъп е 410 лева приход на човек.

Служебният кабинет предлага и втората година на майчинството да остане 650 лева месечно. То беше направено толкоз с актуализацията на бюджета, само че текстът важи единствено до края на годината. Преди това сумата беше 380 лева

Абсолютната стойност на приходите за пенсионерите да бъде непокътната на равнищата, на които е в този момент, даже и след отпадане на антикризисните ограничения. Това е приблизително нарастване от 84 лева на човек, сподели министърът. 84 лева обаче е нарастването от измененията, които влизат в действие от Коледа и те няма да са задоволителни, с цел да покрият получаваните в този момент 120 лева

От брифинга още веднъж не стана ясно по какъв начин тъкмо ще се резервира безспорната стойност на получаваното в този момент от пенсионерите, в случай че от 25 декември всеки пенсионер ще получи друго нарастване на пенсията си, а в този момент всички получават идентични добавки от 120 лева В един миг Белчев сподели, че оферират 120-те лева да се запазят през идващите 6 месеца.

На въпрос това значи ли, че от 1 януари хората на минимална пенсия ще получават 490 лева, тъй като от 25 декември минималната пенсия се подвига от 300 на 370 лева, министърът отговори, че не може да каже какъв брой ще е минималната пенсия, само че добави: " Мисля, че това беше сметката ".

 

Очаквайте подробности
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР