71-годишният швейцарски министър на финансите Уели Маурер обяви, че ще

...
71-годишният швейцарски министър на финансите Уели Маурер обяви, че ще
Коментари Харесай

Швейцарският министър на финансите изненадващо подаде оставка

71-годишният швейцарски министър на финансите Уели Маурер разгласи, че ще подаде оставка в края на годината с неочакван ход след повече от четири десетилетия в политиката, съобщи БГНЕС.

Той е най-дългогодишният член на Федералния съвет - седемчленното държавно управление на Швейцария - като е негов член от януари 2009 година От януари 2016 година заема поста министър на финансите, откакто седем години беше министър на защитата.

Маурер е бил два пъти президент на Швейцария - който се сменя годишно сред членовете на Федералния съвет - през 2013 и 2019 година Той е ръководител на Швейцарската национална партия от 1996 до 2008 година Дясната, популистка SVP е най-голямата партия в Швейцария от 2003 година насам.

" Без Уели Маурер SVP в никакъв случай нямаше да се трансформира във водеща политическа мощ в страната ", написа вестник „ Темпс “.

Вестник " Тагес Анцайгер " съобщи, че той е " един от най-гъвкавите швейцарски политици през последните десетилетия, непредсказуем и деен ".

Изборът на негов правоприемник във Федералния съвет се чака да се състои на 7 декември. Министрите се избират от Народното събрание.

Основните партии си поделят седемте места съгласно по този начин наречената " магическа формула ", която се е развила с течение на времето. SVP, лявоцентристката Социалистическа партия и дясноцентристките либерали имат по двама министри, а на дясноцентристката партия " Център " е предназначен един. Лявата Зелена партия се надява да си обезпечи първото в историята място със мощно показване на парламентарните избори през 2023 година

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР