70% от българския пазар на застраховане е застраховката за автомобили.

...
70% от българския пазар на застраховане е застраховката за автомобили.
Коментари Харесай

Плащаме по-малко за застраховка на дома, отколкото за колата

70% от българския пазар на обезпечаване е застраховката за коли. Едва след тях се подреждат имуществените застраховки, в които по принцип се включват застраховките за обезщетяване при трусове.

За  такива застраховки се сещаме всекидневно след естествени бедствия, споделя Нина Колчакова – общоприет ръководител на Асоциацията на българските застрахователи.

Подобно отношение към застраховането има освен у нас, а в множеството страни от Централна и Източна Европа. Но единствено у нас има толкоз висок % притежатели на жилища. Проблемът е освен поради липса на чувство за отговорност на притежателите или финансов – имуществените застраховки са по-евтини от тези за колите, само че и поради настройката на българите, че при положение на злополучие страната е тази, която ще ги овъзмезди.

Истината е, че при бедствия страната може да даде минимална сума, която по никакъв метод не може да овъзмезди потърпевшите, а с изключение на застраховането няма различен механизъм, който да възстановя загуби във финансово изражение и да възвръща икономическото богатство на фамилията, показва Нина Колчакова.

 istock istock
На фона на възходящият брой естествени бедствия и вредите от тях, сходна настройка е притеснителна. Българските застрахователи обаче не са уверени и в задължителността на имущественото обезпечаване, каквото има в някои страни.

По думите на Колчакова, когато хората избират застраховка за дома е добре да се осведомят за предлаганите покрития и да прибавят риска „ земетресение “, в случай че подобен не е включен.

Много дребна част от жилищата у нас са застраховани, към 7-8%. Това значи, че едвам толкоз, или даже по-малко са жилищата, които имат застрахователна отбрана при риск от земетресение. В този % на имуществените застраховки влизат в огромна степен застраховки, които са подписани по отношение на условия на банки за разпределяне на ипотечни заеми.

Противно на ширещите се отзиви, цените на застраховките на домашно имущество са надалеч по-достъпни  (около 50-100 лева на година) от наградите за най-масовата незадължителна застраховка Каско на колите, които са в пъти по-високи (300-400 лева и повече).
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР