70-годишният престоя няколко минути в безтегловност на надморска височина от

...
70-годишният престоя няколко минути в безтегловност на надморска височина от
Коментари Харесай

Брансън изпревари Безос: летя в космоса


70-годишният престоя няколко минути в безтегловност на надморска височина от 88 километра
(снимка: Virgin Galactic)

Дръзкият бизнесмен Ричард Брансън полетя в космоса на борда на личния си ракетен галактически транспортен съд в неделя – прекарване, което той дефинира като „ най-смелото си премеждие до момента ”, изпреварвайки колегата-милиардер Джеф Безос.

70-годишният и петима членове на екипажа от неговата компания за галактически туризъм Virgin Galactic доближиха надморска височина от към 88 километра над пустинята Ню Мексико. Там те постояха в три до четири минути безтегловност, наслаждавайки се на гледката на извития силует на планетата Земя, а по-късно безвредно кацнаха на пистата.

„ Цялото прекарване беше просто вълшебно ”, сподели тържествуващ Брансън след пътуването на бодра на лъскавия бял галактически аероплан, наименуван Unity. При слизането от кораба той радостно размаха юмруци, хукна към фамилията си и запрегръща жена си, децата си и внуците си. След този триумф  е подготвена да стартира да приема клиенти, плащащи обилно, за галактически разходки.
още по тематиката
Брансън стана първият човек – некосмонавт, полетял в личния си галактически транспортен съд, изпреварвайки Безос с девет дни. Въпреки това той отхвърли да се пробва да се надпреварва с американския си „ сътрудник ”.

„ Това беше необикновено достижение ”, разяснява някогашният канадски астронавт Крис Хадфийлд, еднократен пълководец на Международната галактическа станция. „ Толкова съм очарован от това, до което ще докара новата отворена врата в този момент. Това е страховит миг ”.



Един от основните противници на Брансън в надпреварата за галактически туризъм измежду най-богатите хора в света, Илон Мъск с неговата SpaceX, пристигна в Ню Мексико, с цел да стане очевидец на полета. Той пожела на Брансън в Twitter „ Godspeed! ”

Безос също изпрати своите пожелания за безвреден и сполучлив полет. Той употребява Twitter, с цел да изброи методите, по които счита, че галактическите пътувания на компанията му ще бъдат по-добри.

Междувременно Virgin Galactic към този момент има повече от 600 резервации от евентуални галактически туристи. Първоначално билетите ще костват 250 000 $ на брой. Blue Origin ще чака с цел да разгласи цените на билетите си.

SpaceX на Мъск, която към този момент изстрелва астронавти до галактическата станция за НАСА и построява кораби за и Марс, възнамерява да води туристите на по-продължителни пътувания в космоса. Пътниците ще могат да излязат в орбита към Земята за по няколко дни, а не за броени минути. Съответно местата ще костват милиони долари.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР