70-годишнината си НАТО посрещна в доста странна за най-успешния в

...
70-годишнината си НАТО посрещна в доста странна за най-успешния в
Коментари Харесай

Призракът на НАТО броди из Европа

70-годишнината си НАТО посрещна в много странна за " най-успешния в историята боен блок " атмосфера. От една страна, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп сложи под подозрение самото битие на Алианса, в случай че той не носи икономическа изгода за страната му. От друга страна, има забележима, чудовищна бездна сред вижданията на американците, западноевропейците и източноевропейците за задачите на съюза. Едните желаят да го запазят като средство за надзор върху Европа, а неотдавна и като източник за поръчки за американския ВПК, а на запад от някогашната Желязна завеса преглеждат НАТО като съюз за битка с световните закани. Според редица наблюдаващи източноевропейските страни разглеждали НАТО като средство за отбрана от Русия, само че това е годно единствено за четири-пет страни отпред с Полша, вечно попаднали в плен на антируските си исторически комплекси. На останалите страни, в това число и България, се постанова с корав звук да им се изяснява от време на време, че би трябвало да се опасяват от Москва, с цел да не внасят дисонанс в общата картина. Разделението е очевидно и тук. Поради това някак си напълно органично в цялата картина се вписа и предлагането на френския президент Еманюел Макрон за основаването на европейска войска, което бе прегърнато на часа от Германия и бе обругано на часа от Англия и Полша. В същото време за пръв път Съединени американски щати заплашиха един от най-важните членове на НАТО - Турция, с изключване, в случай че тя не приключи военното си съдействие с Русия и закупи в подмяна американски системи за Противовъздушна отбрана. Едновременно с това някогашният чешки министър на специфичните служби Ярослав Башта разяснява пред РИА " Новости ", че Съединени американски щати са принизили НАТО до " клуб на получателите на американско оръжие ". Логично точната дата на 70-годишнината мина без фанфари. Без държавни глави във Вашингтон, без обилни тържества. Всъщност ги отложиха с осем месеца и те ще се проведат в Лондон, само че както се споделя в оня еврейски анекдот: " Неприятното чувство остана. "

Има наблюдаващи, за които обясненията са тривиално лесни. Виновен е Тръмп. Той желае пари за американската защита и не подлага на критика Путин. Така най-малко мисли известният експерт по трансатлантическите връзки Джереми Шапиро, който е и шеф в НПО-то Европейски съвет по външна политика. Но в публикация, оповестена на уеб страницата на Съвета, Шапиро признава, че " американският проблем " на НАТО ще продължи и след Тръмп, тъй като в политическите кръгове в Съединени американски щати върви полемика по отношение на техните отговорности към отбраната на Европа. И още: " Ако европейците изгубят доверие към тези отговорности, Алиансът ще почине - даже щабквартирата в Брюксел да продължи своята активност ".

Европейците към този момент получиха много сигнали в тази посока. Руският журналист-международник Фьодор Лукянов напомня, че още през 2016 година съратникът на Тръмп Нют Гингрич е декларирал, че Съединени американски щати в никакъв случай няма да рискуват нуклеарна война с Русия поради " предградията на Санкт Петербург ", визирайки Естония. За списанието на Републиканския институт " Нешънъл Интерест " НАТО е зомби, върнато към живот от присъединението на Източна Европа.

В началото на годината пък известният тв публицист от консервативната " Фокс Нюз " Тъкър Карлсън попита за какво американците би трябвало да умират за Естония и Латвия. Бившият командващ силите на Съединени американски щати в Европа ген. Бен Ходжис пък непосредствено съобщи, че прибалтийците да вземем за пример няма защо да се надяват на Съединени американски щати. В средата на януари, по време на среща в латвийския град Тракае в границите на така наречен " Снежни срещи ", Ходжис е споделил, представен от изданието RuBaltic, че до 10 години Съединени американски щати ще водят война с Китай, само че те не могат по едно и също време да водят бойни дейности в Тихия океан и да сдържат Русия. Т.е. европейците да се оправят сами, което в светлината на тяхната разнопосочност значи прибалтийците да се оправят сами. Между другото думите на Ходжис, в случай че оставим настрани безотговорните му изказвания, значат, че Съединени американски щати не виждат другите страни от НАТО като участници във войната с Китай, което към този момент приказва доста за действителната полезност на прословутия член 5 от Вашингтонския контракт. С една дума: " Вие не ни чакайте, само че и ние няма ви търсим. "

Годините ясно демонстрираха, НАТО е Съединени американски щати и нищо друго. Без Съединени американски щати НАТО не може да съществува, а Съединени американски щати могат и без НАТО. Русия, страната, която в приписания й облик на зложелател, сякаш осмисля съществуването на НАТО, го схваща само и единствено като придатък на американската военна машина. " Чисто оръдие на американската надмощие ", както писа в публикация, оповестена в почетеното американско електронно издание " Дифенс Нюз " шефът на съветския Център за разбор на тактиките и технологиите Руслан Пухов. Трябва да обърнем внимание на неговите думи. Пухов, който е и член на Обществения съвет към Министерството на защитата, нагледно казано, се занимава главно с показване в чужбина на настоящата съветска позиция по военни въпроси, посредством каналите на неправителствените организации. " Приписваните на Русия и персонално на Путин цели " да разцепят НАТО " се одобряват в Русия с надълбоко учудване като нещо изцяло фантастично, тъй като по принцип никой в Русия не възприема НАТО като нещо настрана от Съединени американски щати или от американската политика ", написа за своите американски читатели Пухов. По думите на специалиста руснаците възприемат НАТО само като камуфлаж, под който американската войска се разпростира до съветските граници. Западът недооценява националния консенсус в Русия по този въпрос, споделя Пухов. Гледната точка, че Русия се опълчва на Алианса единствено заради " злата воля на Владимир Путин, съществено примитивизира казуса ", обобщи пред аудиторията си в Съединени американски щати съветският анализатор.

Сега доста се приказва за милитаризацията на Черно море, за скупчването на американските сили по съветските граници с прибалтийските страни, Полша, Румъния, излизането на Съединени американски щати от контракта за ракетите със междинен и дребен обхват, опасността от нова ракетна рецесия в Европа. В случая обаче става въпрос по-скоро за имитационни дейности. ПРО на Съединени американски щати в Европа е безсмислено против новите съветски стратегически оръжия. Военните елементи, които се разполагат по границата с Русия, не са задоволителни, с цел да съставляват опасност. Те имат по-скоро лечебен резултат. Вместо база на Съединени американски щати в Полша, ще има хранилища. Въпросът за военноморската база в България не беше решен и на тази среща на НАТО. Никой не е отправял към този момент сходна молба към страната ни, сподели пред ТАСС военният министър Красимир Каракачанов. Флотилията на НАТО в Черно море може да си се разхожда колкото желае пред украинските пристанища, само че няма да тръгне и да форсира Керченския проток, с цел да потвърждава някому нещо. Бърборковците, които изясняват по какъв начин това ще се случи, населяват офисите на някое Неправителствени организации, хранено от Америка, а не бойните щабове или командните мостици на корабите. Военните знаят, че създадат ли го, рискуват война. Никой не желае война. На Грузия към този момент 11 години й изясняват по какъв начин ще стане член на НАТО. На Украйна и това не й изясняват. Няма смисъл. Членството на тези две страни в Алианса значи, че Русия може да прави каквото си желае, с който си изиска и както си изиска, съгласно опциите, които има. Нейните ръце ще са развързани. Същото като със глобите, които все плашат по какъв начин ще бъдат въведени по оптимално жестокия метод и все не ги вкарват.

Империите са във напредък, до момента в който се уголемяват. Но както Римската империя в един миг стартира да се уголемява за сметка на небогати територии, които не носят злато, само че желаят разноски и привнасят в нея своите проблеми, по този начин и НАТО се уголемява към този момент посредством оскъдни във военно отношение страни, само че за сметка на това небогати, натоварени с ненужни опасности и закани. Колкото по на изток отива НАТО, толкоз повече нарастват проблемите.

НАТО е артикул на политическия XX век (политическото време не съответствува с календарното). Сега, когато този век към този момент завършва, а събитията в Украйна, Сирия, Либия ясно демонстрират това, НАТО би трябвало да си отиде. Времето му изтече. Въпрос на умен избор е дали ще бъде изпратено с фанфари, възвестящи идването на новия общ европейски боен съюз или някой следващ, неминуем прелом ще го доубие без чест.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР