70 години ни делят от първото издание на един от

...
70 години ни делят от първото издание на един от
Коментари Харесай

Литературната аптека на Димитър Димов

70 години ни разделят от първото издание на един от най- забележителните български романи- „ Тютюн “ от Димитър Димов. Краят на септември на доста места в страната бе белязан от събития, припомнящи живота и творчеството на писателя и историята на романа.

Една по- друга галерия към момента може да се прегледа в Пловдив- родното място на романа „ Тютюн “, градът, дал атмосферата и прототипите на основните герои в него. Тази галерия се назовава „ Литературната аптека на Димитър Димов “, среща се в Дома на културата „ Борис Христов “ и е взаимна демонстрация на Къщата- музей „ Димитър Димов “ и Музея по медицина в Медицинския университет в Пловдив. Експонатите дават спомагателен щрих към разбирането на творчеството на писателя, фокусирано в трите му най- известни романа- „ Поручик Бенц “, „ Осъдени души “ и „ Тютюн “.

Димитър Димов е ветеринарен доктор по обучение, той прави научна кариера в тая сфера, паралелно твори в двете толкоз разнообразни области- литература и ветеринарна медицина и това е едно от откритията на изложбата. По едно и също време той написа „ Поручик Бенц “ и дисертация върху формите на биволските прешлени. Периодът е 1933- 34 година. С романа, публикуван през 1938 година от издателство „ Братя Миладинови “ той влиза в българската литература, а с дисертацията придобива купата лекар по ветеринарна медицина. По времето, когато стартира да написа „ Осъдени души “, в Годишника на Софийския университет излиза научният му труд „ Два случая на разнородни уродства при свински фетуси “.



В романите на Димитър Димов има доста медицина, доста диагнози, споделя шефът на Музея по медицина доц.д-р Георги Томов. Така се оформя и литературната аптека, която младият още медицински музей може да илюстрира с истински опаковки на медикаментите, упоменати от писателя. Виждаме и точните цитати, в които се приказва за тях. Отделно са обяснени и историите на всяко лекарство, техните откриватели и приложението им. Този спомагателен щрих обогатява разбирането освен на писателя, само че и на епохата, в която твори. Показани са медикаменти като морфин, сулфонамиди, беладона, кардиозол, веронал. Цитатите, в които те са упоменати, водят към „ Осъдени души “- тежката взаимозависимост на Фани Хорн от опиата, епидемията от коремен тиф. Веронала се загатва в „ Поручик Бенц “, това е първият барбитурат- сънотворно, открит през 1903 година. Там се загатва и аспирина, чиято истинска опаковка виждаме отново в изложбата. Проследена е и историята на кардиозола, едно противоречиво лекарство, което по- късно е неразрешено.



Писател, академик, медик- Димитър Димов основава едни от най- интелектуалните романи в българската литература. Създавайки изящна художествена прозаичност, писателят се опира на действителни обстоятелства, действителни събития, действителни хора. Затова и колкото повече знания има читателят за времето, което той разказва, толкоз по- добре ще го разбере. Изложбата в Пловдив сигурно дава още един мост към неговата галактика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР