7 тайни за супер реколта от малини. Всички най-вкусни рецепти

...
7 тайни за супер реколта от малини. Всички най-вкусни рецепти
Коментари Харесай

7 тайни за супер реколта от малини

7 секрети за супер годишна продукция от малини. Всички най-вкусни предписания с малини стартират с една и съща съставна част – зрели, червени, сочни, прясно набрани плодове. Все отново обаче може да пробвате и с различен цвят малини. Знаете ли, че малините порастват допълнително от един цвят? Можете да отглеждате неповторими сортове в нюанси на жълто, розово, лилаво и черно.

И в случай че засадите микс от цветове, ще можете да съберете пъстър меланж, който оживява всяко лятно барбекю . Представяте ли си към този момент юлската годишна продукция от вкусни плодове? Кайсии, къпини, боровинки, къснозрели череши, цариградско грозде и праскови, поръсени с масив от зрели малини. Използвайте въображението си, с цел да доближите тази действителност до вкусовите си рецептори. След това се захващайте за работа в градината.

По някакъв метод малините имат най-хубав усет, когато се отглеждат в личната ви градина. Всички домашни артикули имат по-добър усет от закупените от магазина, може би тъй като сте ги отглеждали и сте се грижили за тях. Така че, дано да забележим кои са тези секрети, с цел да ви доближим до най-хубавата годишна продукция от малини.

Ако имате шанс, даже ще можете да се запасите с няколко буркана с домакински малинов сироп или сладко от малини. Така че да можете да се насладите на вкусния мирис на лятото през цялата зима.

1. Подрязвайте вашите малинови пръчки

Подрязването не би трябвало да се трансформира в сложна работа. Тук е значимо да знаете дали вашите малини са летни или есенни.

Резитба на летни сортове малинови

Ако знаете сигурно, че малините ви дават плод през лятото, най-хубавото време за подкастряне е ранната пролет. Премахнете старите пръчки, като ги изтъните на разстояние 15 см една от друга, подрязвайки върховете на всички, които са потърпевши от студа. След лятната годишна продукция можете да подрежете всички остарели плодни пръчки съвсем до земята.

Подрязване на есенни малинови пръчки

Всичко, което би трябвало да извършите с есенните сортове малини, е да отрежете пръчките на равнището на земята след есенната годишна продукция, преди новият напредък да тръгне напролет. Късната зима е най-хубавото време за подкастряне на примокани . Или можете да се стремите към двойна годишна продукция от малини, като оставите някои от най-здравите пръчки, като ги подрежете до към 90 см височина. След това изрежете останалото до равнището на земята.

Ако забравите да разредите пръчките във вашия малинов масив или просто го отложите за идващия сезон, рискувате да получите по-малко плодове. Това се отдалечава от задачата ви за най-хубавата годишна продукция от малини. Отделете време за годишна резитба на малини и възможностите ви за изобилна годишна продукция ще се покачат.

2. Пресадете малинови издънки – 7 секрети за супер годишна продукция от малини

Въпреки че може да желаете да стартирате ваша малинова ферма със характерен вид от разсадник, ще пристигна миг, когато малините ще стартират да се връщат. И вместо да купувате още веднъж нови растения, можете просто да изчакате появяването на издънки. След това ги засадете още веднъж, когато му пристигна времето.

Работата е там, че в случай че оставите прекалено много издънки в земята, ще се окажете с прекалено много растения. А това значи претъпканост, малко светлина и доста конкуренция. Въпреки това, в случай че имате място, с цел да разширите вашия малинов масив, помислете дали да премахнете тези издънки и да ги засадите по-далеч. Докато са здрави, те могат да бъдат изкоренени, сложени в саксии, засадени на друго място или подарени на другари, съседи и така нататък

3. Мулчирайте вашите малинови лехи

Вероятно към този момент знаете, че малините се показват най-добре на цялостно слънце – няма загадка в това. Всичко това значи, че вашите малини изискват най-малко 6-8 часа слънчева светлина всеки ден.

Но дали сте обърнали задоволително внимание на земята, в която са засадени? Понякога сме склонни да мислим за малините като за инвазивни растения, които порастват в горски сечища. Това в действителност ги прави идеално многогодишно растение, което да добавите към вашата градина.

И въпреки всичко култивираните сортове са малко по-придирчиви към почвата, която заобикаля корените им. Малините ще порастват най-добре в песъчливо-глинеста почва. Също по този начин почвата е добре да е добре дренирана и цялостна с органична материя ( компостът и мулчът могат да ви помогнат). Почвата е идеална при pH от 6,0 до 6,7, от леко киселата страна.

Как да засадим малинова ферма в градината

Ключът за оптимални добиви от малини е мулчирането. Въпреки че постоянно нямаме доста надзор върху почвените условия, постоянно има нещо, което можем да създадем за мулчирането. Мулчът освен блокира плевелите, само че също по този начин резервира влагата в земята. В същото време той се разгражда постепенно в продължение на една година, трансформирайки се в качествени хранителни субстанции за почвата и по този метод за вашето бъдещо обилие от малини.

Първо изберете мулч по ваш усет или наличност:

  • плява (най-добре е органична)
  • сено
  • нарязани царевични стъбла или кочани
  • дървени стърготини
  • листна маса
  • окосена трева

След това нанесете мулча на вярната дълбочина. Естествено, това ще зависи от типа мулч, който употребявате. Общото предписание допуска, че дървените стърготини се ползват на най-много 8-10 см дебелина. За мулч от плява или сено в никакъв случай не превишавайте дебелина от 20-25 см. Не забравяйте, че можете да нанасяте мулч първоначално, средата и края на сезона.

4. Наторете вашите малинови насаждения – 7 секрети за супер годишна продукция от малини

Извън подрязването, мулчирането и напояването за най-хубавата ви малинова годишна продукция, рационално е да добавите някакъв тип тор. Органичният тор би трябвало да се ползва при започване на вегетационния интервал, най-малко един път, в случай че не и два пъти. Но незабавно щом плодовете стартират да цъфтят, спрете торенето и ги оставете да употребяват питателните субстанции, с които към този момент са били подхранени.

С прекалено много азот те ще стартират да подтикват растежа на листата, което е отлично, в случай че желаете да съберете куп листа за чай от малинови листа. Но не е толкоз отлично за плододаването. Използването на химикали е ненужно, когато става въпрос за развъждане на малини. Казано просто, има доста аргументи да избягвате да употребявате изкуствени торове и препарати. Добавянето на малко добре угнил оборски тор напролет, съвсем постоянно ви подсигурява положителната годишна продукция.

5. Трябва да знаете на какъв брой години са вашите малини

Познаването на възрастта на вашите малинови растения е значимо заради две аргументи:

  • това ви разрешава да знаете по кое време да очаквате годишна продукция
  • и това значи равнището на нужда от засаждане на нови разтения

Ако се преместите в нов дом с малинов масив в градината, възможностите са, че няма да знаете от какъв брой време малините са били там. Или по кое време за последно са били подрязвани. Върнете се нагоре до съвет номер едно още веднъж за това по кое време и по какъв начин да подрязвате, в случай че казусът е подобен.

В противоположен случай знайте, че малиновите растения ( Rubus idaeus ) създават красиви плодове за към 10-15 години. В някои случаи те могат да живеят по-дълго, само че като цяло е най-добре да заменяте старите растения от десетилетие на десетилетие.

Що се отнася до дълголетието, малините се смятат за многогодишно растение. Това е по този начин, тъй като корените могат да порастват в продължение на доста години. Що се отнася до стъблата, те се смятат за двугодишни. В този случай те оцеляват два сезона.

Повечето сортове малини могат да дават плодове единствено на флорикани – пръчки от втора година или по-скоро напредък от предходния сезон. Тази годишна продукция от малини е тази, която идва една година след засаждането.

Други сортове могат да дават плодове както на първата, по този начин и на втората година. Това са вечноплодни малини, които имат две реколти за една година. Първата годишна продукция от върховете на примоканите (растежът през настоящия сезон), а втората годишна продукция стартира в края на лятото от флориканите.

6. Привлечете повече опрашители в градината – 7 секрети за супер годишна продукция от малини

Без значение какво отглеждате в градината си, постоянно ще имате потребност от някаква помощ за опрашване. В последна сметка пчелите и другите потребни инсекти имат потребност от целия този прашец. Така че, дано го имат.

Всичко, което в действителност би трябвало да знаете, е, че малините се самоопрашват. Най-просто казано, имате потребност единствено от един шубрак, с цел да имате плодове. Кръстосаното опрашване не е от значително значение, макар че в никакъв случай не пречи да отглеждате два сорта в непосредствена непосредственост един до различен в търсене на изобилна и сочна годишна продукция от малини.

В същото време може да се изненадате да разберете, че пчелите съставляват 90-95% от опрашването на малините. Това е изцяло разумно, когато разберете, че всеки малинов цвят съдържа към 100 плодника, като всички би трябвало да бъдат опрашени, с цел да се получи идеално завършен плод.

Ако има пчелари в региона, пчелите сами ще дойдат до цветовете. Ако не, може да помислите дали сами да не станете пчелар. За огромен малинов масив от един декар един кошер ще бъде задоволителен, с цел да свърши работата.

7. Подсигурете подобаваща опора за малиновите насаждания

В най-идеалния случай малините ще се натоварят със сочни плодове (мечтата на всеки производител на малини) и пръчките ще стартират да увисват. Така че, с цел да запазите плодовете от земята и на положително равнище, всичко, което би трябвало да извършите, е да осигурите опори на растенията. Има два съществени метода да извършите това: с краткотрайна решетка или с непрекъсната решетка.

Временна решетка за малини. Ако сте закъснели с концепцията да поставите пергола или различен тип опора, знайте, че можете елементарно и бързо да се справите с няколко колчета и малко връв. Вместо връв може да се употребява тел за малко по-дълготрайна опора. Това ще бъде задоволително за реколтата от малини, което ще направи плодовете по-чисти и по-лесни за бране.

Постоянна решетка за малини. Ако сте сложили нов масив с малини, може да помислите за реколтата си за дълго време. Двужилната пергола е нещо красиво. Не единствено улеснява прибирането на реколтата, само че и прави резитбата, мулчирането и плевенето по-малко комплицирани. Ще ви трябват няколко здрави стълба, задоволително тел за две дължини на вашия малинов ред и връзки, с цел да закрепите растящите пръчки.

Този по-подреден метод на развъждане на малини ще разреши повече светлина да проникне през долната част на живия плет от малини. Което от своя страна води до по-голямо количество издънки – и по-щедро количество плодове.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР