7.58% е избирателната активност в страната към 10.00 ч., става

...
7.58% е избирателната активност в страната към 10.00 ч., става
Коментари Харесай

7.58% е избирателната активност в страната към 10.00 часа

7.58% е изборната интензивност в страната към 10.00 ч., излиза наяве от информация на уеб страницата на Централната изборна комисия.

Гласували са общо 494 448 души. Общият брой на гласоподавателите с право на глас са 6 525 625 души.

Активността е малко по-ниска спрямо изборите през 2017 година, когато към 10.00 часа е била 8.44 %.

Междувременно от ЦИК оповестиха, че получават сигнали от доста хора за пропаганда в обществените мрежи, само че те не подлежат на надзор и комисията нямало по какъв начин да установи нарушение.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров изясни, че най-вече сигнали идват от обществените мрежи, които просто отделят в една директория.

Статистика

Подвижните секции за хора с увреждания са 283. В лечебните заведения са открити 199 секции. За карантинирани и изолирани секционните комисии са 46. В местата за задържане има 12. Общият брой е 1263. В това число влизат и 465, които са открити зад граница,  разгласи представителят на Централната изборна комисия Димитър Димитров.

От оповестените 6 986 претенденти за народни представители, 2 073 са дами и 4 913 са мъже. 1 035 претенденти са се записали в два региона. Застъпниците са 28 526, даже имаме много отвън страната – 167, сподели още Димитров.

Сигнали за нарушавания

Първи сигнал за изборно нарушаване е подаден в Районната изборна комисия в  Хасково  за това, че в секция №15 в село Боян Ботево, община Минерални бани, ръководителят отварял бюлетините и не се полагали подписи в изборния лист, заяви БНР.  Извършена е инспекция и е указано да се съблюдават разпоредбите за загадка на гласуването и за вярно отразяване на регистрацията на гласоподавателите.  233 826 са гласоподавателите в Хасковска област, които могат да гласоподават в 491 секции. 175 гласоподаватели под карантина са декларирали, че ще гласоподават в преносими секции.

Във  Варна  стана ясно, че един от претендентите се е явил пред секционна комисия в квартал " Виница " с подготвени напечатани тъжби преди началото на изборния ден и е споделил, че ще пусне жалбите до всички инстанции. Не е ясно какви са проблемите в тях. В региона избирателите са 406 000. 432 са претендентите за 15 мандата. 30 са партиите и обединенията, които вземат участие в изборите през днешния ден. Всички 670 СИК са почнали работа обикновено. В 543 може да се гласоподава с машина. 9 са мобилните комисии за гласоподаватели под карантина,12 - за хора с увреждания. Шест са комисиите в Covid отделения на здравните заведения. 

В Кърджали  регионалният избирателен щаб на Политическа партия ГЕРБ - Кърджали стачкува против наложената от общината смяна в реда за предаване на изборните бумаги, съгласно която членовете на секционните изборни комисии ще бъдат задължени да предават протоколите от гласуването на 4 април в РИК, а кутиите и чувалите с бюлетините - в общината. На процедура това значи, че след привършване на вота хората от СИК ще бъдат превозени първо до общината, с цел да оставят урните, след това до РИК, с цел да предадат протоколите, а по-късно още веднъж до общината, с цел да върнат чувалите. Подобни маневри сред двете здания след тежък избирателен ден граничат с тормоз, пишат от ГЕРБ. От щаба на партията са изпратили тъжба до РИК, ЦИК и управлението на локалната власт.

В Силистра  има подадена една тъжба в РИК от Политическа партия ГЕРБ - за сложени пропагандни материали наоколо до секцията в село Бистра, община Алфатар, както и за пазаруване на гласове в интерес на Движение за права и свободи – също в Бистра. Според сигнала се правила пропаганда в хранителен магазин, намиращ се наоколо до кметството на селото и офиса на Движение за права и свободи. Прави се инспекция и от Прокуратурата, и от РИК – Силистра.

В Плевен  един сигнал е подаден в РИК още нощес. Сигналът е от регионален координатор и лидер на листа, който твърди, че кметът на град Кнежа „ държи мобилен телефон, като на задния похлупак се вижда лепенка, на която е отразен номер на бюлетина ". Прави се искане да се наложи санкция на Кмета. Сигналът е прегледан всъщност и отритнат от РИК като безпочвен. РИК – Плевен приема, че сигналът засяга публикуването на материал във фейсбук, само че обществените мрежи, съгласно закона, не са медийни услуги и изображение на фотографията не съставлява нарушаване, защото липсва апел и апелиране за гласоподаване с съответна бюлетина. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР