69 са към момента пунктовете в страната, в които ще

...
69 са към момента пунктовете в страната, в които ще
Коментари Харесай

Ваксини за децата между 5 и 11 г. ще има в 69 пункта

69 са все още пунктовете в страната, в които ще могат да се слагат така наречен " педиатрични ваксини " COVID-19 за деца сред 5 и 11 г.  Към тях ще бъдат разпределени първите близо 42 хиляди дози ваксини, получени през вчерашния ден у нас. Това съобщи главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг в здравното министерство.

Пунктовете към този момент са предимно в регионалните центрове, само че има такива и в по-малки градове като Петрич, Гоце Делчев, Севлиево, Трявна, Троян, Лом, Велинград, Исперих, Кубрат, Дулово, Нова Загора, Неделино, Девин, Казанлък, Елхово. Ако се види, че ползата на родителите е огромен, здравното министерство ще разкрие допълнителни пунктове.

В София към този момент бе обявено, че за детски ваксини ще могат да се слагат в болница " Пирогов ", профилираната болница по детски заболявания " проф. Иван Митев " (известна като педиатрията), ДКЦ " Софиямед " в кв. " Люлин " и болница " Св. Анна ".

В пунктовете родителите ще могат да получат на място консултация за предстоящи реакции, които са същите като при възрастни - втрисане, лека температура, мускулни болки в зоната на убождане. Информирано единодушие ще се изисква единствено от родителя, който заведе детето си в пункта, а не и от двамата родители. " Щом родител е завел детето, за нас това е знак, че той желае да защищити детето от COVID-19 ", съобщи Кремена Пармакова, заместник на доцент Кунчев. 

Засега не се планува да се разпределят ваксини към персоналните лекари, така като шишенцето с педиатрична ваксина съдържа 10 дози и по тази причина е нужна сериозна организация, с цел да се ограничи вероятността от изхвърляне на ваксини. " Флаконите са десетдозови, което усложнява организацията на работа и децата би трябвало да се групират по този начин, че когато се съберат 10, да се употребява флакон. Това е повода разпределянето на имунизациите да е концентрирано в избран брой центрове ", изясни Кунчев. Затова и рекомендацията му към родителите, искащи да имунизират децата си, е да се обаждат авансово в пунктовете, с цел да си запишат час, както и да се включат в списък за отварянето на флаконите. Все отново, доцент Кунчев позволи, че никой няма да бъде върнат, както и че, в случай че се окаже, че личен лекар има 20-30 деца за имунизиране, " ще му дадем " ваксина.

Т.нар. " детски ваксини " са изменен състав от позиция на наличието на антигена - разликата с тези за възрастни е, че те съдържат 3 пъти по-малко микрограма в доза от дейното вещество, уточни още Кунчев. По думите му те могат да бъдат съхранявани по-дълго време - както в хладилни условия, по този начин и когато към този момент са в пунктовете, като времето за съхраняването им след топене е 10 седмици. Има още и една визуална разлика - капачето на детските ваксини е оранжево, до момента в който на тези за останалите възрастови групи е лилаво.

За момента не се разисква бустерна доза за имунизациите, които ще се ползват за деца от 5 до 11 години. " Данните показват 91% резултатност при педиатричните ваксини ", заяви от своя страна шефът на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР