67 ПЪЛНОМЕТРАЖНИ И 12 КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМА ГЛЕДАМЕ НА ФИЗИЧЕСКОТО ИЗДАНИЕ

...
67 ПЪЛНОМЕТРАЖНИ И 12 КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМА ГЛЕДАМЕ НА ФИЗИЧЕСКОТО ИЗДАНИЕ
Коментари Харесай

67 пълнометражни и 12 късометражни филма на MASTER OF ART - slava.bg

67 ПЪЛНОМЕТРАЖНИ И 12 КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМА ГЛЕДАМЕ НА ФИЗИЧЕСКОТО ИЗДАНИЕ НА ФИЛМОВИЯ ФЕСТИВАЛ „ MASTER OF ART”
Фестивалът ще се организира в София, Пловдив и Варна и ще показа вълнуващи истории на огромни създатели, създаващи изкуство

След сполучливото първо издание на фестивала Master of Art тази година, което се организира през месец април онлайн, в този момент феновете на документалното кино ще имат опция да се срещнат от близко на огромния екран с творчеството на актьори като Дора Маар, Салвадор Дали и доста други. НДК е обичаен сътрудник на фестивала, който тази година ще се организира до 24 септември по едно и също време в София, Пловдив и Варна. Мотото на тазгодишното издание на Master of Art е „ Прегърни изкуството”.

С две прожекции беше даден и стартът на физическото издание на фестивала тази година – „ Прегръдката” на режисьорите Емил Христов и Калин Серапионов и „ Жан-Пол Готие: Шантав и шик”.

„ Точно преди една година точно филмът „ Прегръдката” ни даде концепцията да сложим мото за тазгодишното издание – „ Прегърни изкуството”, без въобще да си даваме сметка, че единствено една година по-късно прегръдката ще се окаже нещо доста скъпо, тъй като е неразрешено посред ни. И по този начин в година на обществена отдалеченост, в действителност ние можем да прегърнем изкуството и няма вирус, който да ни не разрешава или който да е нездравословен за тази прегръдка.”, показа артистичният шеф на фестивала Найо Тицин.

Филмът „ Прегръдката” показва креативния развой на основаването на скулптурата „ Прегръдката”, чийто създател е българската художничка, която живее и твори в Париж – Ода Жон.

„ Мисля, че желанието да намеря език, да намеря картина за едно възприятие, за мен най-важното възприятие – на безграничната обич, на обичта, беше повода да основа тази статуя.”, съобщи Ода Жон.
Master of Art дава опция на феновете да „ надникнат зад кулисите”, да опознаят личностите, които творят и основават изкуство. В програмата на фестивала тази година са включени филми от 11 разнообразни категории, измежду които „ Архитектура”, „ Съвременно изкуство”, „ Дизайн и мода” и други.

От своя страна НДК е в подготвеност да посрещне посетителите в кино „ Люмиер Лидл” при съблюдаване на всички противоепидемичните ограничения – отдалеченост от 1.5 м сред посетителите, друг вход и излаз, а разполагаем са сложени и дезинфектанти и инструкции за сигурност.

„ Кино „ Люмиер Лидл”, където ще се състоят 47 прожекции от фестивала, също е подготвен да ви посрещне. То е едно безвредно кино, приведено в сходство с всички противоепидемични ограничения. Разчитаме доста на публиката – да пристигна на фестивала, да идва на прожекциите в киното, да идва в НДК, да съблюдава всички ограничения, с цел да поддържаме всички дружно с общи старания пристрастеността към изкуството и киното. В интерес на истината при започване на тази пандемия и аз подцених по какъв начин тя ще се отрази на душeвността на хората, само че тя се отрази и в този момент е доста значимо всички да ви върнем тук и без да ни виждат камерите, скрито да ви прегърнем и да запазим това взаимоотношение.”, показа ръководителят на Съвета на шефовете на НДК – Борислав Велков.

Тази година младежко жури в състав Карла Стоянова, Стефан Гончаров и Денис Стоянов ще се впуснат в търсенето, следенето, проучването и оценяването на дебютните и късометражни филми.
„ За нас това е огромна опция – да търсим и да изследваме другите видове и характери на артистите и по този метод да разберем нещо за тях и пътя, по който те са минали.”, означи Денис Стоянов.

Останалите членове на журито, което ще прави оценка филмите са Саскиа Бодеке, чийто филм „ Азбуката на Грийнауей” беше отличен за най-хубав филм на фестивала през 2019 година, Димитър Коцев – Шошо, Жакинт Брисбоа и самият Найо Тицин.
Билети за прожекциите в кино „ Люмиер Лидл” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg.
Предварително закупените билети и карти Master pass през април, ще важат за новите дати на прожекциите без презаверка.

Филмовият Фестивал Master of Art се провежда от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Националния замък на културата и Фондация „ Master of Art “. Фестивалът е част от Културния календар на Столична община за 2020 година и се осъществя с финансовата поддръжка от Националния Филмов Център.
Датите на прожекциите може да видите на ndk.bg,
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР