67-годишният бивш съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков може

...
67-годишният бивш съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков може
Коментари Харесай

Бившият върховен съдия Белазелков може да стане нов член на Конституционния съд

67-годишният някогашен арбитър от Върховния касационен съд Борислав Белазелков може да стане нов член на Конституционния съд от квотата на Народното събрание.

Новината импровизирано бе публикувана от " 24 часа ", а правният уебсайт " Лекс " оповестява, че името му се разисква измежду юридическите среди от няколко дни.

Белазелков евентуално ще бъде номиниран от групата на ПП-ДБ, до момента в който в ГЕРБ към момента за парламентарен арбитър.

Двете вакантни места в Конституционен съд трябваше да бъдат попълнени още преди две години, когато изтекоха мандатите на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев.

Кой е Борислав Белазелков?

Завършил право в СУ през 1981 година, той работи първо като правосъден претендент, съдия-изпълнител и става арбитър в Софийския областен съд през 1986. През 1992 година влиза в административното поделение на Софийския градски съд, а сред 1994-1999 година е в комерсиалното поделение на Софийски градски съд.

Има дълъг опит в гражданското и гражданско-процесуалното право, бил е и хоноруван учител по Гражданспо процесуално право и Гражданско изпълнително произвеждане в СУ " Св. Климент Охридски до 2004. Между 1999 и 2008 година е бил съдия към Арбитражния съд на Българската стопанска камара.

Между 1999 и 2021 година той беше арбитър в Гражданското поделение на Върховния касационен съд.

Биографията му е обвързвана и с присъединяване в изработването на разнообразни закони: Зaĸoн cpeщy изпиpaнeтo нa мpъcни пapи, Зaĸoн зa нoтapиycитe, Зaĸoн зa ocoбeнитe зaлoзи, Зaĸoн зa зaщитa нa пoтpeбитeлитe и зa пpaвилaтa зa тъpгoвия, Зaĸoн зa юpидичecĸитe лицa c нecтoпaнcĸa цeл, Зaĸoн зa eлeĸтpoнния дoĸyмeнт и eлeĸтpoнния пoдпиc, Зaĸoн зa тъpгoвcĸия peгиcтъp, Гpaждaнcĸи пpoцecyaлeн ĸoдeĸc.

Магистратът беше прочут и с това, че сред 2014 и 2018 година беше ръководител на Съюза на съдиите в България. Бил е и негов изпълнителен секретар сред 2000 и 2006.

През 2021 година при пенсионирането му той беше препоръчан за медал " Стара планина " от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет след номинация от тогавашния ръководител на Върховен касационен съд Лозан Панов - едно от дребното решения, в които политическото разделяне сред лобитата в съвета беше преодоляно.

Няма обаче информация Румен Радев да му е връчил държавно отличие.

Позицията в Конституционния съд е един от най-авторитетните и мечтани постове за юристите, като има и най-дългия мандат в системата на държавното ръководство - 9 години.

За съдии в Конституционния съд се избират адвокати с високи професионални и нравствени качества, минимум с петнадесетгодишен юридически стаж.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР