65% от хората, които полагат грижи за близките си, са

...
65% от хората, които полагат грижи за близките си, са
Коментари Харесай

Хората, които се грижат за близки: с влошено емоционално здраве и страх от загуба на работата си -

65% от хората, които поставят грижи за околните си, са влошили прочувственото си здраве през пандемията, 67 на 100 се опасяват, че ще изгубят работата си, други 52% търпят негативи в професионалната си кариера. Това демонстрира изследването Глобален показател на благосъстоянието на полагащите грижи, извършено в 12 страни през 2020 година

Според изследването пандемията от COVID-19 е нараснала приблизително с 16% броят на хората в Европа, които неплатено поставят грижи за свои заболели близки. Анализът сочи, че с 24% са се нараснали полагащите грижи в Германия, с 18% в Испания, с 14% във Франция, с 12% в Италия и с 10% във Англия. Освен това пандемията фрапантно е нараснала тежестта върху всички лица, към този момент полагащи грижи за свои близки.

80% от тях споделят, че след началото на пандемията са пожертвали огромна част от персоналния си живот за индивида, за който се грижат, а 75% са се почувствали по-изтощени и уплашени от всеки път.

Резултатите от проучването предизвикат акция с фокус върху проблемите на хората, които оказват неплатени грижи. Инициативата на Мерк България „ Заедно за пациентите. Защото ни е грижа “ започва стартира с дискусионно студио, отдадено на проблемите на хора, които поставят грижи за техни близки с дълготрайни болести, физически увреждания или когнитивно/психическо разстройство.

Кампанията има за цел да покаже посредством социологически изследвания, персонални истории и други форми, че да си неразделно до непосредствен с хронично заболяване е тежка задача и че никой не би трябвало да е самичък в грижата за болния.

По време на дискусионното студио психиатърът доктор Владимир Наков от Националния център по публично здраве и разбори уточни, че 52 милиона души в Съединени американски щати поставят неофициални грижи за близки с увреждания и тежки болести. 34 милиона от тях се грижат за заболели повече от 30 години, като множеството са дами.

„ Проблем е, че полагащите грижа за дементно заболели у дома нямат особено образование по какъв начин да се оправят най-добре с тези доста сложни за гледане пациенти . Същевременно тази грижа поврежда освен психологичното, само че и телесното им здраве. Те би трябвало да се оправят с рисковото и неловко държание на дементните пациенти, да ги пазят от изгубване, да търпят техният яд и недоверчивост. Същевременно болните постоянно нарушават съня на боногледача. Доказано е, че това води до увеличение с 12% на риска от инсулт и съвсем 90% - риска от тревога и меланхолия за оказващите грижа “ , добави доктор Наков.

В панела „ Родителят, който в никакъв случай не спи “, своите персонални истории в грижата за заболели от диабет споделиха Рени Василева, Иван Иванов и Росица Пандова – ръководител на Асоциация „ Култура без граници “.

Пред OFFNews Иван показа, че неговият другар и съдружник Георги Мустаков е с диабет вид 1 по тази причина е решил да конфигурира в мобилния си телефон приложение за надзор на кръвната му захар.

Стана естествено, самият аз имам полза към технологиите и приложението провокира интереса ми. В моето семейство имаше човек с диабет вид 1. Тогава нямаше такива технологии, всичко беше с бодене на пръсти, той отхвърляше и откакто чух, че има подобен метод да се управлява кръвната захар и да се улесни живота на диабетика и близките, ми стана забавно. Аз съм инженер и всичко, което е обвързвано с математика и биология ми е доста забавно. Според мен хората с диабет даже не осъзнават цялата математика, която би трябвало да извършат, съпоставяйки въглехидрати с инсулин. Не го чувствам като страничен ангажимент. Моето приложение има тревога за сериозните стойности при доста висока и при доста ниска кръвна захар, когато към този момент би трябвало да се вземат ограничения от трето лице, тъй като самият човек изпада в положение, в което не може да се управлява. Възможно е да е на работа, на спорт. Ако аз видя, че той не взима ограничения, получавам известие с точните координати къде се намира и в случай че не съумея да се свържа с него отивам до такава степен или намирам човек, който е наоколо и знае по какъв начин да реагира. Нямам някакъв съответен ангажимент като родителите, не мога да депозирам инсулин. Аз съм единствено наблюдаващ. , описа, Иван за наблюдението, което реализира с приложението за премерване на кръвната захар на приятеля си.

Росица Пандова, майка на дете с диабет и модератор на събитието, показа, че е напуснала работата си на ефирен водещ и режисьор, с цел да се грижи за щерка си, която отключва диабет след вирусно заболяване.

" Бяхме като на боен режим със старите инсулини – ставахме в 7 ч., с цел да закуси детето и да сложим инсулин. А вечер не можеше да си легне преди 22 ч., трябваше още веднъж да хапне и да сложим инсулина. За да се оправим, фамилията ни стана по-организирано и сплотено. Затова и мотото на нашето съдружие е „ Диабетът не ни стопира “.

Експертът по здравно право – юрист Калина Михайлова, изясни, че в правния мир в България не съществува разбиране за полагащ безплатна грижа, а единствено за персонален помощник – почасово полагащ платена грижа.

„ Това е правна празнина, която не дава опция за юридически статут на хората, полагащи грижи за свои близки непрекъснато и безплатно. По тази причина тези хора са невидими за правото и нямат права, както и отговорности “, съобщи юрист Михайлова.

Клиничният психолог Зорница Спиридонова обоснова потребността на полагащите грижи от психическа поддръжка и ги окуражи да търсят помощ и да намират време за себе си .

„ Грижата за близкия е толкоз поглъщаща, те са толкоз потънали в болката, тъгата и страховете на болния, че не помнят за себе си “, сподели Зорница Спиридонова.

Медицинският шеф на компанията доктор Кремена Георгиева показа, че е с изключение на професионално и персонално стои зад идеята, защото самата тя е била неколкократно в ролята на грижещ се за близки с хронични болести и деменция. Налагало се е да прави редица взаимни отстъпки в персоналния и професионалния си път поради ролята на грижещ се.

„ Хора като мен са над 100 милиона души в Европа. На всеки от нас може да се наложи да поставя грижи за близки. Приемам това предизвикателство като опция за личностно израстване, не се вживявам в ролята на жертва, а диря по какъв начин мога да оказа помощ на себе си, на други хора в сходна обстановка да срещнат схващане и поддръжка “, изясни доктор Георгиева.

На обстоятелството, че за полагащите грижи става все по-трудно да жонглират сред професионалните и персоналните си потребности, обърна внимание доктор Ани Цакова – изпълнителен шеф на Мерк България, която уточни, че задачата на акцията е да се създадат промени в закони и наредби, които да облекчат тези хора и да създадат труда им забележим за обществото. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР