64% от българските служители предпочитат да работят предимно от вкъщи

...
64% от българските служители предпочитат да работят предимно от вкъщи
Коментари Харесай

40% от българите напускат, ако трябва да се върнат в офиса

64% от българските чиновници избират да работят най-вече от у дома (3-5 дни в седмицата), демонстрира ново изследване на платформата Kaderabotim.bg.
То се назовава „ Връщане към работа назад в офиса ” и е извършено редом измежду 1 207 български чиновници и 502 работодателя.
 
Допитването дава визия за настоящите трендове във връзка с отдалечената работа у нас. Според него все още 58% от българите работят най-вече от у дома, а 42% – най-вече от офиса. Резултатите демонстрират още, че над 39% от чиновниците биха си потърсили нова работа, в случай че работодателят им изиска да се върнат назад в офиса. 34% биха разговаряли с останалите сътрудници и биха се пробвали да убедят управлението и отдела „ Човешки запаси “ да трансформират решението си, а 26,5% биха се върнали в офиса, тъй като нямат различен избор.
 
Причините, заради които работещите българи избират да упражняват специалността си отдалечено, са, че са по-продуктивни (47%), могат да поемат спомагателни задължения – втора работа (12,8%), както и че могат да се грижат за фамилията, децата и семейството си, до момента в който работят от у дома – 66,6 %.
 
Едва 38% от интервюираните дават отговор, че биха се съгласили да работят най-вече от офиса (от 3 до 5 дни в седмицата). Причините да вземат това решение са по-добрата успеваемост (43%), опциите за повече социализация (41,8%), както и че такова е желанието на мениджмънта в компанията (31,5 процента).

Кризата през зимата ще докара до нови модели на работа

„ Въпреки че пандемията отмина, следим следствията от нея на пазара на труда. По-конкретно, повече от 31% не престават да работят от у дома и биха се върнали в офиса единствено в случай че бъдат помолени да го създадат. Нещо повече, съвсем 40% от чиновниците биха потърсили друга работа, в случай че от тях се изисква да работят от офиса. Така че експертите от „ Човешки запаси “ са в сложната позиция сред запазването на свободата на чиновниците сами да избират по какъв начин да работят, само че също по този начин и възходящата потребност от успеваемост. Всъщност, в случай че съберем процентите в изследването виждаме, че за съвсем 20% от експертите от „ Човешки запаси “ главните терзания по отношение на отдалечената работа са свързани с успеваемостта. Може би решението е работодателите да извърнат повече внимание на благосъстоянието на своите чиновници и непрестанно да намират нови способи за обосноваване и задържане на чиновниците “, споделя Костин Тудор, изпълнителен шеф на платформата.
 
 Kaderabotim.bg Kaderabotim.bg
Работодателите
 
Близо 82% от работодателите, взели участие в изследването, споделят, че са обсъждали с отдел „ Човешки запаси “ или с управлението на компанията опцията чиновниците да се върнат за повече от 1-2 дни в седмицата в офиса през тази година. 13% дават отговор, че не са, а 5% показват – че са работили от офиса от самото начало.
 
По-големият % (близо 59%) от тях показват, че са избрали еластичен модел на работа, при който сами избират по какъв начин да съчетаят работата от у дома и офиса. 22% от тях работят най-вече от у дома (между 3-5 дни в седмицата), 11% – напълно отдалечено, 4% – напълно от офиса, 3,7% - най-вече от офиса (между 3-5 дни в седмицата), излиза наяве още от изследването.
 
 Идеята чиновниците да работят от у дома се поддържа от едвам 11,5% от работодателите. 84% от тях търсят баланс сред работата от у дома и в офиса, а едвам 3,98% избират връщането напълно в офиса. Притесненията на мениджърите от отдалечената работа са свързани основно с качеството на връзка сред чиновниците (33%), поддържането им стимулирани (24%) и успеваемостта (20 на сто).  Близо 8% от работодателите се тормозят, че се задава икономическа рецесия, по време на която екипът би трябвало да е обединен, с цел да е ефикасен, а чиновниците им не желаят да се връщат в офиса. 30,88% са съществено обезпокоени от наклонността чиновниците към този момент да не желаят да работят от офиса.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР