62% от площите, за които производителите на краставици са поискали

...
62% от площите, за които производителите на краставици са поискали
Коментари Харесай

Краставиците - културата, с която земеделците най-често са опитвали да измамят държавата

62% от площите, за които производителите на краставици са поискали дотация, не дават отговор на условията, това са установили провеки на Фонд " Земеделие ". Краставиците са културата, с която земеделците най-често са се опитвали да излъгват страната, заявявайки подкрепяне по схемите за обвързана поддръжка за предходната година, допълват от фонда. 

Фонд " Земеделие " е направил теренни инспекции на близо 23 000 хектара, като се оказва, че 16 на 100 от тях са наддекларирани площи, което на процедура значи, че на тях не е било засадено нищо, макар че по документи е трябвало да има зеленчуци.

През 2020 година краставиците и чесънът са употребени най-често за измами, като 2/3 от площите с краставици и над 40 на 100 от площите с чесън са били единствено декларирани, само че не и засадени.

Схемата, обвързана с производството подкрепяне е значима за дребните земеделци, само че разрешава и лесни измами. Така преди години България стана най-големият производител на тикви в Европейски Съюз, защото дотацията за тиквите беше по-висока от тяхната себестойност и всеобщо фермерите ги засяха.

В идващите години опит за измами имаше с картофи и домати.

Проверките тази година стартират в края на юни, а служебният агроминистър се закани да промени разпоредбите, с цел да се избегне субсидирането на измамници.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР