61 рисунки върху три свитъка хартия с обща дължина 22

...
61 рисунки върху три свитъка хартия с обща дължина 22
Коментари Харесай

Коронавирусът от първия локдаун - дневник с туш върху свитък



61 рисунки върху три свитъка хартия с обща дължина 22 метра и 63 см. Това съставлява изложбата „ Алла Георгиева - Дневник. Коронавирус в България “. Дневникът е основан по време на първата карантина предходната пролет. Вернисажът е през днешния ден в Националната изложба. 


„ Тогава художничката Алла Георгиева взема решение, че би трябвало да засвидетелства тези събития освен вербално, само че и образно. Започва серия от рисунки на прима виста, с черен китайски туш, без предварителни скици. Така – всеки ден, отразявайки най-важните събития “, описа кураторката на изложбата Боряна Вълчанова пред БНР.

 Първоначалната концепция за дневник последователно се трансформира в свитък, знак на историческата памет от антични времена, добави кураторката на изложбата.

Дневникът отразява като на стоп кадър трагичните събития и безкрайния поток от всекидневна информация, която беше обвързвана с пандемията . В него тя отразява своите прекарвания, страсти, основните настоящи лица. Те наподобява като че ли са основани на един мирис “, разяснява Вълчанова в предаването „ Преди всички “.



Алла Георгиева е с извънредно възприятие за комизъм и това нейно качество прозира в нейния рисунък, счита Боряна Вълчанова. „ Тя съумява да сервира такива съществени тематики с подигравка и тактичност . Именно това прави дневника толкоз прелъстителен. Остава хубаво чувство, макар сериозността. “
Цялото изявление чуйте в звуковия файл. Снимки: Национална изложба
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР