6-килограмов тумор от бедрото на 64-годишен пациент отстрани екип от

...
6-килограмов тумор от бедрото на 64-годишен пациент отстрани екип от
Коментари Харесай

6-килограмов тумор от бедрото на мъж отстраниха специалисти от ВМА

6-килограмов израстък от бедрото на 64-годишен пациент в профил екип от експерти на Военномедицинска академия (ВМА), оповестяват от болничното заведение.

Рядката и комплицирана интервенция, траяла 3 часа, бе осъществена сполучливо, с помощта на отличната колаборация сред експертите по ортопедия, съдова хирургия и рентгенология във ВМА.

"Пациентът е в устойчиво положение, възвръща се в клиниката ", разяснява проф. доктор Неделчо Цачев, началник на Катедрата по ортопедия и травматология и реконструктивна хирургия.

Операцията е осъществена от ортопедите подполковник доктор Димитър Ангелов и доктор Никола Харисков в екип с доктор Никола Колев от Клиниката по съдова хирургия. "Тъй като туморът бе извънредно богато кръвоснабден, се наложи предоперативна ангиография и емболизация на няколко артериални съда, осъществена от сътрудника рентгенолог доктор Мирослав Лилов ", изясни проф. Цачев.

Патологията е доста рядка, а през последните 10 години пациентът към този момент два пъти е опериран в лечебни заведения в страната, само че още веднъж прави рецидив. "Образувание с диаметър 50 см и 6 кг е извънредно фрапантно за нашата компетентност. Ако няма интеграция сред ортопеди и съдови хирурзи, както и добра ангиографска диагностика, сходен израстък не може да се в профил сполучливо ", добави още експертът.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР