5406 проверки са извършени от служителите от държавните горски предприятия

...
5406 проверки са извършени от служителите от държавните горски предприятия
Коментари Харесай

Над 5 хил. проверки са извършени от служители от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите

5406 инспекции са осъществени от чиновниците от държавните горски предприятия и Изпълнителна организация по горите за интервала от 19.07.2022 до 21.07.2022 година Съставени са 84 акта и 31 констативни протокола.

За този интервал горските инспектори от районните дирекции по горите (РДГ) в страната са направили общо 3 122 инспекции по съблюдаване на горското и ловното законодателство.

Инспектиращите са ревизирали 276 обекта за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, 485 обекта за рандеман на дървесина, 1 067 транспортни средства, транспортиращи дървесина, 173 рибари и 1 121 физически лица.

В резултат на осъществените действия по надзор върху опазването на горските територии и дивеча за горепосочения интервал чиновниците на РДГ са съставили общо 31 констативни протокола и 58 акта за открити административни нарушавания по Закона за горите.

Основно откритите с актове нарушавания са за рандеман на дървесина от немаркирани дървета, за предпазване на немаркирана дървесина и/или непридружена с превозен билет, за превозване на дървесина от транспортни средства, с нефункциониращи GPS - устройства, за неотговарящи на нормативните условия системи за видеонаблюдение на обект за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, ненавременно регистриране на транспортни билети за постъпила дървесина в електронните дневници на обектите, извършващи дървопреработване и търговия с дървесина, осъществяване на любителски лов на риба без рибарски билет и други. Задържани са 8 пространствени кубически метра дърва за огрев, три моторни транспортни средства и един инструмент за рандеман на дървесина.

На 19 юли 2022 година горските инспектори от Изпълнителна организация по горите са направили инспекция на обект за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, намиращ се в околност „ Попска река ", гр. Копривщица. Те установяват, че от общо 4 вход-изхода на обекта единствено един е с подсигурена камера за непрекъснато видеонаблюдение, а на другите три няма съществуване на построена такава система, както и че липсват записи от камерата за последните 30 дни, за което не е известена РДГ-София по надлежния ред. Служителите от ИАГ са съставили констативен протокол и акт за открито административно нарушаване по Закона за горите.

На 19 юли 2022 година горските чиновници от РДГ-София и Югоизточно държавно дружество - Благоевград са направили инспекция в два обекта за рандеман на дървесина в държавни горски територии на община Копривщица. Констатирани са нарушавания в едното насаждение, за което са формирани два акта на лицензирания лесовъд. При осъществяване на инспекция в осведомителната система на ИАГ за превозване на дървесина от двете насаждения се оказва, че има издадени транспортни билети на товарно транспортно средство, което е направило по един курс до всяко от тях.

Според данните от GPS-устройството му сред двата курса камионът е направил престой за към час в друго насаждение общинска благосъстоятелност. По случая е формиран констативен протокол, събраните материалите са изпратени до Районна прокуратура - Пирдоп и работата по него продължава.

На 20.07.2022 година чиновници от РДГ-София са направили инспекция на насаждението, в което е открит едночасовият престой на транспортното средство, транспортиращо дървесина от горските територии на община Копривщица. Проверяващите са установили липса на дървесина от обособените краткотрайни хранилища на обекта за рандеман на дървесина общинска благосъстоятелност, възлизаща на 795 пространствени кубически метра дърва за огрев. По случая са формирани 3 акта за открити административни нарушавания по Закона за горите. По случая е сигнализирана Районна прокуратура - Пирдоп.

На същата дата в различен обект за рандеман на дървесина, стопанисван от община Копривщица, чиновници от ИАГ са открили липса на 72 кубически метра дървесина от бук, която съгласно направените и регистрирани в осведомителната система на ИАГ документи, следва да е налична на обособените краткотрайни хранилища на насаждението. В хода на инспекцията на същия обект инспектиращите са установили и сеч на дървесина от общинска горска територия без разрешително за сеч, с общ размер 17,60 кубически метра. За установените нарушавания са формирани 3 акта на отговорните длъжностни лица и констативни протоколи с разпоредби за известяван на способените органи.

За същия интервал от време три екипа горски чиновници са ревизирали общо 211 транспортни средства, натоварени с дървесина, на трите непрекъснати контролни горски пункта в региона на Регионална дирекция по горите - Пазарджик. В хода на инспекциите не са установени нарушавания на горското законодателство.

През посочения интервал чиновниците в държавните предприятия са направили общо 2 284 инспекции по член 163 от Закона за горите. Проверките са на: 938 обекта за рандеман на дървесина, 959 транспортни средства, 13 ловци, двама рибари и 372 други физически лица. Съставени са 26 акта за определяне на административни нарушавания и санкции по Закона за горите. Задържани са 49,90 пространствени кубически метра дърва и три кг недървесни горски артикули. В региона на активност на териториално отделение „ Държавно горско стопанство Видин " постъпва сигнал по тел. 112 за открита блъсната от моторно транспортно средство сърна. Съставен е констативен протокол с незнаен причинител.

...

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР