532 души в община Търговище ползват услугите на социален/личен асистент

...
532 души в община Търговище ползват услугите на социален/личен асистент
Коментари Харесай

Над 530 души ползват услуги на лични асистенти и домашни помощни в община Търговище

532 души в община Търговище употребяват услугите на социален/личен помощник и домакински асистент по стратегии и планове, изпълнявани от Общината.

Към началото на февруари 2022 година най-вече са потребителите по механизма за персонална помощ – 297 души. Това са: пълнолетни лица с трайни увреждания и с право на непозната помощ; деца с 90 и над 90% степен на увреждане без право на непозната помощ; деца с 50 и над 50% степен на увреждане с право на непозната помощ. В множеството от случаите персонални асистенти на потребителите са техни родственици или близки, които работят на трудов контракт с Общината.

120 пък са потребителите по план „ Патронажна грижа + “. Те получават поддръжка до 4 часа дневно в осъществяването на ежедневни битови действия, закупуване и доставка на храна и медикаменти, възнаграждение на битови сметки и други. Потребителите са: хора над 54 г.; лица с увреждания или в неспособност за самообслужване; сложени под карантина по отношение на Коронавирус – 19. Община Търговище започва гратис и по лична самодейност тази услуга при започване на пандемията. Към момента тя се извършва от особено нает и подготвен личен състав по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “.

Социални асистенти по услугата „ Асистентска поддръжка “ пък употребяват други 115 души в общината. Услугата включва ежедневна почасова поддръжка в домашна среда на деца и лица с трайни увреждания и на лица в надтрудоспособна възраст в неспособност за самообслужване. Заявления от претенденти за консуматори се одобряват непрекъснато в Община Търговище. Подробна информация за посочените услуги е оповестена в уеб страницата на администрацията:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР