53-метровата кула на манастир Рождество Христово на Шипка се руши,

...
53-метровата кула на манастир Рождество Христово на Шипка се руши,
Коментари Харесай

Руши се 53-метровата кула на шипченския манастир Рождество Христово

53-метровата кула на манастир " Рождество Христово " на Шипка се разрушава , заяви БНР ден преди националния ни празник - 3 март - деня на избавление от турско иго, когато по традиция хиляди отиват на връх Шипка.

Над година, най-голямата камбана на Шипченския манастир остава неизползвана, тъй като вибрациите предизвикват опустошения и рухването на парчета. Част от фасада й е лимитирана в името на сигурността на посетителите .

Последният ремонт е преди 10-тина години . Той не е бил задоволително първокласен, изясни Старозагорският митрополит Киприан.

" Има компрометирани елементи в камбанарията на храм-паметника " Рождество Христово ", който е в двора на Шипченския манастир ", сподели митрополит Киприан.

По думите на проектант Петър Влахов градивното положение на кулата е доста обезпокоително. Има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см по цялата външна страна на носещите колони на камбанарията .

" Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона , тъй че това е вторият доста значителен фактор, който оказва въздействие на носещата структура ", съобщи проектант Влахов. Австрийска компания е направила разбор и е предложила точните химически субстанции, с които да се запечата кулата, както и е в подготвеност да създаде тухли с идентична конструкция.
 Отменят ритуала на Шипка поради ковид Обновена
Отменят ритуала на Шипка поради ковид

Достъпът на жители, искащи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен

От Старозагорската митрополия не престават дарителската акция, като нужната сума за спасяването на храма е 1 млн. лв. .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР