525,92 лв. е линията на бедност в страната за миналата

...
525,92 лв. е линията на бедност в страната за миналата
Коментари Харесай

В кои български градове хората са най-бедни?

525,92 лева е линията на беднотия в страната за предходната година, пресметна Националната статистика.

Регионалната карта на бедността, направена от Национален статистически институт, демонстрира и че в София всеки с приход под 832 лева се счита за безпаричен, а във Видин и Монтана този индикатор е 373 лева

Данните демонстрират още, че една пета от българите са трайно под линията на беднотия.

Бистра Давидкова от София и Румяна Димитрова от Видин са на двата полюса на картата на бедността, направена от Национален статистически институт. И двете разчитат единствено на пенсията, която не стига. Бистра е работела в издателството на Българска академия на науките, а Румяна е била икономист.

" Бедни сме, аз да вземем за пример получавам едни оскъдни пари. Какво са 570 лв. - дали за медикаменти да си купя, дали да си възстановя нещо у дома? Аз от една година и половина не закупувам месо. Просто не закупувам ", съобщи Румяна Димитрова, пенсионерка от Видин.

Линията на беднотия за 2022 година нараства по отношение на 2021 година в множеството области. Данните на Национален статистически институт демонстрират, че едвам един на всеки пет души може да си разреши да яде месо или риба през ден, а малко над 22 % поддържат топло в жилището си през зимата. Според линията на беднотия по области в София даже с минимална заплата си безпаричен.

" София постоянно е била доста напред и като заплати, и като икономическа интензивност. Но не е единствено София. Една Стара Загора има над 600 лева линия на беднотия ", добави Петър Ганев, икономист.

За столицата линията на беднотия е 832 лв.. 86-годишната Бистра всеки месец единствено за медикаменти дава над 100 лева, а Румяна от Видин мечтае за отмора.

" За медикаментите обществените ми оказват помощ, за което съм им признателна въпреки всичко. Помощ е. Най-важното за нас са медикаментите ", добави Бистра Давидкова, пенсионерка от София.

" Най-много за медикаменти и са все скъпи. Иска ми се и да отида някъде, само че нямам опция. Как ще спестя, това не е допустимо ", разяснява Румяна Димитрова, пенсионерка от Видин.

Линията на беднотия на Национален статистически институт се разминава от тази, избрана от държавното управление. Тя е 60% от чистия приход.

" Линията на беднотия е 60% от този медианен приход. Това е извънредно несъмнено проучване, то няма да се промени, цяла Европа го прави по този метод, до момента в който държавното управление към този момент от известно време приема за линия на бедността това, което Национален статистически институт подава, само че с една година закъснение. Затова в този момент е 504 лева, защото през 2021-ва Национален статистически институт сподели, че е толкоз линия на бедността ", съобщи Петър Ганев, икономист.

Нито Румяна, нито Бистра обаче не се предават.

" Трябва да се оправям, не се предавам елементарно. Ако иска ми се случи неприятно, ще стане, в случай че имам дни, значи ще се оправя. Такава е моята доктрина, бабешка ", сподели още Бистра Давидкова, пенсионерка от София.

По тематиката работиха: Виолета Русенова и Анжела Каменова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР