5092 бр. нарушения по строежите в страна са констатирани за

...
5092 бр. нарушения по строежите в страна са констатирани за
Коментари Харесай

Над 5000 нарушения по строежи в страната са установени за месец

5092 бр. нарушавания по градежите в страна са установени за един месец от Изпълнителна организация "Главна ревизия по труда " (ИА ГИТ).

Припомняме, че 26.11.2020 година Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира изпълнителния шеф на ИА ГИТ и началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) да извършат инспекция дали на строителните обекти в страната се съблюдават нормативните условия и отговорности за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд на служащите по градежите.

От тях 3792 бр. нарушавания са свързани със здравословните и безвредните условия на труд, излиза наяве от отчет, възложен на ВАП от ИА ГИТ. Най-честите установени нарушавания са потребление на необезопасени скелета, работа без персонални защитни средства, включително и за рухване от високо, както и липса на надзор от управителните органи за спазването на разпоредбите за сигурност на труда.

Съставени са 54 бр. АУАН (акт за определяне на административно нарушение) на служащи, които не са употребявали предоставените им средства за отбрана от пострадвания по време на работния развой.

Съставени са 56 акта за прекъсване на строително-монтажни дейности поради груби нарушавания на разпоредбите за обезпечаване на безвредни условия на труд и за попречване на нездравословните последствия от тях.

За един месец от ИА ГИТ са създали инспекции в 680 строителни обекти и в 997 бр. предприятия. От 5989 служащи в посочените обекти, 127 са работили без подписан трудов контракт. Съставени са 305 бр. АУАН. За премахване на установените нарушавания и нездравословните последствия от тях са подхванати 4812 бр. насилствени административни ограничения. По време на инспекциите са дадени и 268 устни разпоредби за неотложно премахване на нарушавания, излиза наяве още от отчета на ИА ГИТ, възложен на ВАП.

В един обект е открито, че работи малолетно лице и е подаден сигнал до Софийска районна прокуратура, излиза наяве още от отчета на ИА ГИТ.

Доклад до ВАП е изпратен и от ДНСК. Инспектори от Дирекцията са ревизирали 6 строителни обекта, за които има данни за произшествия заради неспазване на изискванията и разпоредбите за сигурност на труда.

След случаите, при които има петима починали и са потърпевши осем строителни служащи, от ДНСК са съставили 6 акта на отговорни лица и 5 наказателни постановления в размер на 51 500 лв. за неспазване на разпоредбите на сигурност на труда. В отчета е посочено, че все още на инспекциите, разпоредени от ВАП, от ДНСК не са открити нови нарушавания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР