500 млрд. найлонови торбички за еднократна употреба годишно се изхвърлят

...
500 млрд. найлонови торбички за еднократна употреба годишно се изхвърлят
Коментари Харесай

Столични инспектори зоват да не хвърляме пластмаса където и да е

500 милиарда найлонови торбички за еднократна приложимост годишно се изхвърлят в природата. Други 14 милиона тона боклуци пластмаса се изхвърлят в океаните всяка година.

Това заяви инженер Ирена Петкова, ръководител на Регионалната ревизия по околна среда (РИОСВ) София във връзка отбелязването на Световния ден по запазване на околната среда. Мотото на днешния Световен ден на околната среда е " Да победим замърсяването с пластмаса ".

Инициативата на Регионална инспекция за опазване на околната среда в НДК събра деца и възпитаници. Огромна класна стая, във формата на надуваемо земно кълбо , беше главната атракция за децата. Малчуганите имаха опция да влязат навътре в " планетата ", както и да се включат в редица забавни и просветителни занимания, свързани с опазването на природата, разделното събиране на боклуци и преработването. Децата разгледаха и арт инсталациите от пластмаса на НДК, които са част от акцията на НДК " re:НДК-Рециклирай! Културно е. "

На събитието беше разгласен и спечелилият от състезанието за видеоклип на тематика " Да победим замърсяването с пластмаса - ЗА чиста околна среда " - Георги Василев Данов, 8-ми клас от Ботевград.

Проблемът с пластмасата е извънредно огромен , защото това е материалът, който най-вече се употребява от обществото за еднократна или многократна приложимост.
50% от пластмасата се употребява за принадлежности еднократна приложимост , което значи, че тя се употребява доста нефункционално . В по-голямата си част тя се изхвърля в природата, моретата, океаните и реките, само че не и в предопределените по тази причина места.

Изхвърлянето на тези материали заплашва редица скотски типове , както и на биоразнообразието. Инж. Петкова прикани да се обедним в това да ограничим изхвърлянето на боклуци и пластмаса, както и да бъдем деликатни в това, когато изхвърляме пластмасата .

Тя увери, че Столична община поставя старания по тази причина да намалее изхвърлянето на пластмаса и боклуци в столицата , като провежда разделното събиране на боклуци на опаковки в другите пунктове.

Огромно количество хора изхвърлят нерегламентирано своите боклуци, което се вижда от всеки - по улиците, тротоарите, пейките, парковете и на други места . Според Петкова в случай че всички жители стартират да си изхвърлят отпадъците, където би трябвало, то почистването и преработването би дало резултат .

Тя прикани всички деца и подрастващи да трансформират мисленето си отговорността си, с което да осъзнаят, че всеки един от нас носи отговорност за дейностите си .

В отбелязването на Световния ден по запазване на околната среда , което се състоя в НДК, участваха и журналистът и държавник Цветомир Савов - Цецо, Водещият на " Семейни войни " , които приканиха всеки един човек да се включи в опазването на средата, в която живеем.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР