5 са за момента училищата в страната, които са преминали

...
5 са за момента училищата в страната, които са преминали
Коментари Харесай

3 училища за поискали от МОН превключване към онлайн обучение

5 са за момента учебните заведения в страната, които са минали на онлайн образование - две в Търговище и по едно в Габрово, Шумен и Бургаска област. Още 3 пък се готвят да подадат искане към просветното министерство за превключване към е-обучение от разстояние , откакто през вчерашния ден със бе обещано право на учебните заведения да оферират прекосяване към е-обучение при избрани условия - увеличаващ се брой отсъстващи или под карантина, възходящ брой позитивни проби за ковид, ако школото се намира в оранжева или алена зона на болни и други Това стана ясно от изявления на шефове, специалисти и просветния министър Красимир Вълчев през днешния ден в разнообразни медии.

Шефът на Регионалното ръководство по образованието в София Ваня Кастрева уточни пред БНР, че все още три учебни заведения в столицата са изявили предпочитание да минат към онлайн образование. Едно от тях е 192-ро учебно заведение в Бистрица, в което има над 30 на 100 отсъстващи учители, на фона на незначителен % отсъстващи възпитаници. В професионалната гимназия " Княгиня Евдокия " пък има огромен % отсъстващи възпитаници - над 30%, само че дребен брой карантинирани. Директорът на 119-то учебно заведение Диян Стаматов също се приготвя да подаде поръчка в МОН за превключване към онлайн образование, само че единствено за гимназистите, като сега тече допитване до родителите, множеството от които са изразили единодушие за краткотрайно прекратяване на присъствените образователни занятия.

" Не бих споделила, че заповедта на МОН е тичане от отговорност. Напротив, тя е знак за вдишване на огромна отговорност. Просветният министър се е натоварил с огромна отговорност, тъй че екипът му бързо да реагира на предложенията на учебните шефове ", разяснява още Кастрева във връзка безпокойството на някои шефове от новата заповед, съгласно която крайното решение за прекосяване на обещано школо към онлайн образование ще се взема точно след позволение от МОН.

Вчера шефът на 125-то учебно заведение в столицата Венелина Николова изрази паника, че МОН трансферира на шефовете вземането на сложни решения, за които те не са готови. " Лошото е, че в тази заповед решенията би трябвало да се взимат от шефа въз основата на заболеваемостта в учебното заведение и въз основата на това какъв брой хора имат грипоподобни признаци или на COVID-19. В учебно заведение шефът не е здравно лице. Тук още веднъж в ръцете на шефа се слагат решения, които за жалост не са от моите пълномощия ", съобщи тя пред Българска национална телевизия. В момента в учебното заведение й няма положителни възпитаници, има 15 карантинирани деца, контактни на родителите си. " Това доста или малко е за прекосяване в електронна среда ", попита Николова.

И през днешния ден министър Вълчев отговори, че заповедта не анулира отговорността на централно ръководство на рецесията, регионалните щабове не престават да работят, както и РЗИ-тата. По думите му критериите на здравното министерство - едно учебно заведение да се затваря при 15% отсъстващи учители и възпитаници заради признаци като тези на COVID-19, а обособена паралелка - при 20% - не престават да работят и учебните заведения не са длъжни да вземат решения за прекосяване към отдалечено образование. С новата заповед просто се дава опция и преди предписанията на здравните управляващи, обещано учебно заведение с висока заболяваемост на учениците и учителите да изиска прекосяване към е-обучение , изясни той пред Нова тв.

" И МОН не е умело от здравна позиция, никой от нас и шефовете не е епидемиолог, само че виждаме и усещаме някои неща и считаме, че би трябвало да има баланс ", разяснява още той, обяснявайки, че заповедта му единствено добавя досегашните механизми - от време на време праговите стойности на министерството на опазването на здравето не са достигнати, само че поради неуравновесеност възпитаници и учители желаят да учат електронно, както да вземем за пример неотдавна се случи в Търговище - там цялостен клас отхвърли да върви на учебно заведение, откакто учителка умря от Ковид-19. Той призна, че е разпоредил при неуравновесеност или напрежение в обещано учебно заведение, предпочитано да се позволява прекосяване към онлайн образование, до момента в който обстановката не се успокои.

" Ние и сега имаме дадени такива позволения за три учебни заведения, като в двете от тях беше по предложение на Педагогическия съвет, т.е. ние изпреварихме с използването ѝ тази заповед ", разяснява през вчерашния ден пред Българска национална телевизия министърът. Това са Първо и Второ приблизително учебно заведение в Търговище и Природоматематическата гимназия в Габрово. На онлайн режим са минали още професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии в Шумен и едно школо в Бургаска област, в село Ново Паничерево, показаха от МОН.

Днес просветният министър за следващ път повтори, че на равнище страна не се планува изцяло прекосяване на образование в електронна среда . " Вероятно ще стигнем до такава степен в избрани области, в случай че обстановката с COVID-19 се усложни доста или в седмиците на сезонните грипни вируси ", съобщи той пред Нова тв. По думите му най-лесно е да затворим учебните заведения, само че това значи да жертваме малко или повече правото на децата на обучение. Затова и е определен разновидността да се работи локално - на равнище учебно заведение, с цел да има най-много присъствено образование. " В последните седмици имаме нараснал брой отсъствия на възпитаници, които кихат и кашлят. Но задачата е вместо да затворим 10% от общините или областите, да затворим учебни заведения там, където има проблем. В момента се въздържаме от централно затваряне на учебни заведения, доста по-грешно е да вземем централни решения ", акцентира още Вълчев.

Към момента по данни на МОН 469 са инфектираните с ковид възпитаници, а 453 са болните учители. " Учителите са доста повече като %, тъй като като цялост са доста по-малко от децата. Те боледуват толкоз, колкото и другите дейни хора на тази възраст. Системата не е изолирана от това, което се случва в страната ", разяснява още Вълчев. Той уточни, че преобладаващите настроения в момента са за присъствено образование, " само че те доста елементарно се трансформират, когато има 1-2-3 инфектирани, не дай Боже - и умряли ”, добави той, визирайки трите случая на умряли учители у нас - в Търговище, Шумен и Разград.

 

ПРЕВКЛЮЧВАНЕ

Заповедта на МОН, разрешаваща на учебните заведения превключване към онлайн образование, залага на разговора сред всички участници в просветителния развой. Предложенията за прекосяване към електронно образование следва да се вземат от педагогическия съвет на учебното заведение и да бъдат съгласувани с публичния съвет при отчитане на мнението на преобладаващата част от родителите. " Педагогическият съвет има тежката дума, само че би трябвало да се търси мнението и на родителите ", уточни пред БНР шефът на РУО-София Ваня Кастрева. Преобладаващата част от родителите съгласно нея значи най-малко 2/3 от родителите да са съгласни това да се случи . Запитана какво тъкмо се влага във формулировката " увеличаващ се висок брой на възпитаници и учители ", тя уточни, че за нея 30% е ясна граница, наложена във времето. " 30% отсъстващи учители или възпитаници към този момент приказва в действителност за висок брой. Над 30% ", акцентира тя.

Директорът на 119-то учебно заведение Диян Стаматов пък изясни пред Би Ти Ви, че към този момент почнал процедурата за прекосяване към е-обучение за гимназистите в неговото учебно заведение, които са по-дисциплинирани и могат елементарно да боравят с електронни запаси. Според него събирането на мненията на родителите и оформянето на решенията на публичния и педагогическия съвет в учебното заведение би лишило към 48 часа, след което ще се чака и решението на МОН. " Надявам се при започване на другата седмица онлайн образованието за гимназистите да е реалност. Ако 500 възпитаници минат на образование от разстояние, това би разрешило началният стадий да вземем за пример да се раздели на две и по този начин да се обезпечи спомагателна отдалеченост ", даде за образец той. По думите му единствено на пръв взор последната заповед на МОН наподобява като тичане от отговорност. " Реалността е друга, учебните заведения са разнообразни, не е належащо да се затвори централно даден стадий ", разяснява още той. Макар и внимателно, Стаматов съобщи, че е рационално в даден миг да се разиска концепцията и учениците да носят маски в час за малко време, с цел да бъдат защитени учителите, много от които изпитват огромно безпокойствие.

 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР