49-годишният Никос Христодулидис е новият президент на Кипър, според официалните

...
49-годишният Никос Христодулидис е новият президент на Кипър, според официалните
Коментари Харесай

Никос Христодулидис е новият президент на Кипър

49-годишният Никос Христодулидис е новият президент на Кипър, съгласно формалните резултати от днешния балотаж за държавен глава.

Победителят е някогашен външен министър и самостоятелен претендент, подсилен от центристки обединения. Той получава съвсем 52 на 100 от гласовете против малко над 48% за съперника му Андреас Мавроянис, подсилен от най-голямата лява групировка АКЕЛ.

Мавроянис е някогашен основен договарящ за мир с кипърските турци и някогашен непрекъснат представител на Кипър в Организация на обединените нации. Бъдещият президент към този момент е бил поздравен за изборната победа от останалия на второ място, както и от ръководителя на Европарламента Роберта Мецола.

На 1-ви март Никос Христодулидис ще поеме поста от сегашния президент Никос Анастасиадис, който няма право на трети 5-годишен мандат. Новият водач съобщи предпочитание да възобнови диалозите с кипърските турци, прекратени през 2017 година, само че се разгласи за предоговаряне на преговорната рамка на Организация на обединените нации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР