49-годишен българин е задържан и обвинен в шпионаж в Северна

...
49-годишен българин е задържан и обвинен в шпионаж в Северна
Коментари Харесай

Българин, приятел на Заев, е обвинен в шпионаж

49-годишен българин е арестуван и упрекнат в шпионаж в Северна Македония . След 10 часа в ареста той си е платил гаранцията и е принуден да напусне страната до 3 часа.

Николай Диковски е живял 4 години в Северна Македония. Консултант е в областта на туризма на огромни компании. След къс престой в България преди 3 месеца се връща, с цел да продължи работата си в Скопие.

Никога не съм имал проблеми в Северна Македония, всичко си е било обикновено. Имам доста приятели”, споделя Николай Диковски.

Екип на Народоосвободителна въстаническа армия се срещна с Николай Диковски скрито, по негово гледище, зад Апелативния съд в Скопие . Това стана с помощта на сигнал на негов другар – журналистът Даниел Бузов от Враца.

„ Познавам Николай Диковски от 40 години. Починаха всички негови близки. Аз съм единственият му непосредствен и през вчерашния ден той се свърза с мен, с цел да каже, че му приготвят обвиняване за незаконно престояване и шпионаж в интерес на България”, съобщи Даниел Бузов.

„ Бях си у дома, пристигнаха двама служители на реда и бях отведен в Районното ръководство от 01:30 до 11:00 часа през нощта. Разпитваха ме. Защо съм прескочил дните на престояване, каква е задачата ми на престояване и т.н.”, съобщи Николай Диковски.

Връзката беше къса , само че цялата история странна, тъй като от години той живее в Скопие и има непрекъснат арест. По времето, когато министър председател беше Зоран Заев, той отговаряше в Министерството на туризма за СПА-центровете в хотелите. Близки другари са със Зоран Заев и си мисля, че това е в основата на офанзивата против него. Най-вероятно се показва интензивност на локалните служби, т ъй като преди седмица му бяха спукани гумите на българския джип, който шофира”, изясни Даниел Бузов. „ Това, което се случва към френското предложение, дава отразени сред връзките на българи и македонци”, добавя той.

Напрежението в Николай Диковски избива след 10-те часа прекарани в полицията.

„ Ако през днешния ден съдът постанови парична гаранция и до часа, в случай че не я платя тази гаранция – би трябвало да вляза в затвора”, показа Диковски.

Българинът въпреки всичко събира 1000 евро и е пуснат. След което е принуден до 3 часа да напусне Северна Македония . И Диковски и неговите близки са изумени на обвиняването за шпионаж.

Абсолютно изключвам опцията да е работил, защото той не е подобен вид човек, а и не мога да позволи, че службите ще позволен министър председателят да е непосредствен с човек, който се занимава с шпионаж и освен. Имам информация, че Зоран Заев е идвал няколко пъти да кара скрито ски с Николай Диковск и в Банско и не мога да допускам, че на никой не му е направило усещане, че този човек е рисков, а в това време е до техния премиер”, съобщи Даниел Бузов.
Николай Диковски към този момент е в България и не мисли да се връща в Северна Македония.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР