48-ят парламент беше ялов, безполезен и вреден, защото нито излъчи

...
48-ят парламент беше ялов, безполезен и вреден, защото нито излъчи
Коментари Харесай

Мая Манолова: Повишаването на минималната заплата на 780 лева е прах в очите на хората

48-ят парламент беше безплоден, ненужен и нездравословен, тъй като нито излъчи държавно управление, нито одобри бюджет, нито одобри законите по Плана за възобновяване и резистентност, в това число механизма за надзор на основния прокурор и Антикорупционния закон. Това сподели водачът на „ Изправи се, България " Мая Манолова в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

С връщането на хартиената бюлетина провеждането на почтени и свободни избори са били зачеркнати, а Корнелия Нинова е минала от тима на смяната в тима на статуквото дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Сред достиженията на служебното държавно управление Манолова открои някои стъпки в обществената сфера. „ Трябва да бъде маркирано поевтиняването на горивата, което съгласно мен е заслуга на вицепремиера Христо Алексиев, който също така съумя за първи път да накара „ Лукойл Нефтохим " да внесе 90 милиона налози в държавната хазна, да се записва в България. Всъщност тези 90 милиона са повече от всички налози, които „ Лукойл Нефтохим " е внесъл за 20 години обратно. Докато Борисов беше министър председател, играеше карти и мач с Вальо Златев, в хазната на влизаше и стотинка. Така че тези 90 милиона са значима стъпка напред. Те бяха ориентирани към поевтиняване на превоза за уязвимите групи ", разяснява тя.

Благодарение на напъните на Министерството на нововъведенията и растежа сега са отворени 10 европейски стратегии за 20 милиарда лв. и първите 1000 контракта към този момент са подписани, уточни Манолова.

Повишаването на минималната работна заплата на 780 лв. тя дефинира като прахуляк в очите на хората. „ Реално българите живеят с 610 лв.. Европейската инструкция споделя: не по-малко от половината от междинната. С това фиксиране на минималната работна заплата действително депутатите удрят хората ", акцентира тя.

Приоритетите на „ Изправи се, България " ще бъдат ориентирани към работещите хора и уязвимите групи. „ Те в действителност имат потребност от действителна отбрана, не просто да вдигнем с 10% минималната работна заплата, когато животът е поскъпнал над 50% за най-бедните, а обективни приходи, които да покриват издръжката на живот. Минималната работна заплата би трябвало да се стреми към 1300 лв., колкото е издръжката на живот на един работещ човек, а не просто подаяния от 600-700 лв. ", съобщи Манолова.

Лявото обединяване е наложително, а „ Изправи се, България " е една от движещите сили в него. То ще включва леви партии, организации, интелектуалци, цивилен организации, инициативни комитети.

Българска социалистическа партия към този момент не е лява партия, счита Мая Манолова. Загубата на 700 000 гласоподаватели по думите й би трябвало да подейства отрезвяващо на управлението на Българска социалистическа партия и кръга към Корнелия Нинова. „ Има потребност от мощно ляво посланичество в законодателната и локалната власт. Не може в най-бедната страна в Европа, с най-голяма ножица сред богати и едвам оцеляващи, да няма мощна левица, мощно ляво посланичество в Народното събрание. Българска социалистическа партия е пета мощ, от втора се трансформира в пета. Тя не е мощ, тя е леснозаобиколим фактор ", разяснява тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР