48 фалирали кравеферми в рамките на по-малко от година и

...
48 фалирали кравеферми в рамките на по-малко от година и
Коментари Харесай

Срив: Десетки фалирали кравеферми, хиляди тонове по-малко мляко у нас

48 банкрутирали кравеферми в границите на по-малко от година и спад в преработката на мляко с цели 13 000 тона за последните 4 месеца - това е обстановката в млечното отглеждане на животни у нас съгласно представители на сектора. На конференция те желаеха оставката на отрасловия министър Кирил Вътев с претекста, че с дейностите си заплашва бъдещето на целия бранш.

В четвъртък се провежда и митинг, който ще бъде подсилен и от оранжерийните производители. Те, на собствен ред, имат съществени опасения, че няма да могат да оцелеят при възможна по-студена зима - още веднъж поради несъответстващ съгласно тях метод от страна на Министерство на земеделието и храните.
 Животновъди: Месото, което ядем, не е нито качествено, нито българско
Животновъди: Месото, което ядем, не е нито качествено, нито българско

Срок на валидност и БДС: В какво още би трябвало да се съмняват потребителите?

Основен проблем е размерът на финансовото подкрепяне, което браншът прави оценка като начително по-ниско спрямо предходния интервал. Мария Степанчева от Асоциацията на биволовъдите в България уточни и по какъв начин се е трансформирала преходната национална помощ - от 200 лева за крава на малко над 73 лева, както и от 337 лева за бивол на под 130 лв.. В момента приходите от крава годишно са в размер на 5000 лева, а разноските са двойно по-високи - 10 000 лева

" След като министърът счита, че доста печелим, за какво неговата плантация банкрутира? Не може при пазарна стопанска система ти да си продаваш продукцията под себестойност - по същата причина доста наши сътрудници затвориха фермите си ", съобщи тя.

Преди месец фермерите насочиха финансови искания към отрасловото министерство и предизвестиха, че в случай че не бъдат изпълнени, ще стачкуват в деня на изборите. След подписването на меморандум, до това не се стигна, само че в този момент те настояват, че нито едно от настояванията им не е изпълнено. " Всичко, което (министър Вътев) пое като ангажимент, не го направи ", съобщи и Бойко Синапов от " Обединени български животновъди ".
 Зърнената договорка е под въпрос - какво значи това за България и земеделците у нас
Зърнената договорка е под въпрос - какво значи това за България и земеделците у нас

Вече и фермерите в Западна Европа виждат потребност от надзор върху украинския импорт, настояват от сектора

Като образец той даде неналичието на надзор върху вноса, като акцентира, че у нас влизат сухи млека и палмово масло и се вършат салами от надълбоко замразени меса, " които в Европейски Съюз са неразрешени " и " в естествените страни тези меса ги употребяват единствено за храна за кучета и котки " / Той добави, че част от подписалите меморандума " са имали предварителна спогодба с държавното управление и с Вътев ".

" Смятаме, че този човек е гибелен за този бранш - в резултат на тази политика заличаването стартира от огромните ферми. Тази политика ще докара до недостиг на млечни артикули и на плодове и зеленчуци - той ще докара до повишение на цените ", съобщи Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България.

Според него сегашната обстановка води и до приключване на работна ръка към чужбина, а това в следствие ще удари и по бюджетните доходи.

Той беше безапелационен, че е неправилна тезата на министъра, че подпомагането изкривява пазара: " В днешния Европейски Съюз задачата е уравновесена цена на продукта, с цел да бъде той наличен. Производителят не може да продава под себестойност ". Затова и изиска от ръководещите да се борят в Брюксел за по-голямо подкрепяне - в това число по линия на обезщетенията поради влизането на украинска продукция.

Заради последното от организациите желаят и спомагателни 462 млн. лв. в Бюджет 2024.
 Зърнопроизводители сигнализират: Украински слънчоглед се внася у нас като румънски
Зърнопроизводители сигнализират: Украински слънчоглед се внася у нас като румънски

По всяка възможност покупката е от преработвателни предприятия

Велин Георгиев от Националната асоциация на оранжерийните производители акцентира, че и в неговия бранш не се виждат средствата, които биха могли да му оказват помощ да оцелее. " 90% от разноските на оранжериите са за горива. При тези две войни тази зима ще е още по-тежка. България няма договореност с Русия за количества газ, Америка има проблеми с газа - ще пристигна Нова година, на борсата ще има цена от 3000 лева и ще търсим по какъв начин да се оправим. Търсим министъра да подсигурят газта, да я вкарат в Чирен ", съобщи още той.

По думите му " България е преди всичко в Европа по нова техника - само че единствено в зърнопроизводството ", до момента в който оранжерийните производители работят със остаряла съветска и сръбска машинизация.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР