48.6% от българите биха предпочели да гласуват само с машини.

...
48.6% от българите биха предпочели да гласуват само с машини.
Коментари Харесай

„Алфа рисърч“: 48.6% от българите предпочитат да гласуват само с машини

48.6% от българите биха предпочели да гласоподават единствено с машини. 47.1% - смесено с машини и хартиени бюлетини, а 4.3% са без мнение. Това сочат данните от експресно изследване на социологическа организация " Алфа рисърч ", извършено за Българска национална телевизия.

Ето и въпросът:

Как бихте предпочели да се гласоподава?
48.6% - единствено с машини47.1% - смесено с машини и хартиени бюлетини4.3% - без мнение
Нов конфликт " за " и " срещу " хартиените бюлетини имаше в четвъртък в Народното събрание. От едната страна са " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", които пазят машинния избор, а от другата - Българска социалистическа партия и ГЕРБ.

" Най-лошият вид за гласоподаване е в една и съща секция правото на избор да се упражнява и с машини, и с хартиени бюлетини, счита служебният правосъден министър Крум Зарков. Той дефинира измененията в изборните правила като ненавременни, а някои от тях уточни и като нездравословни.

" Няма способ за гласоподаване, който е панацея, само че смесеното гласоподаване в една секция е допустимо най-лошият вид ", сподели правосъдният министървъв връзка с въпрос за неговото мнение по признатите в сряданапърво четенев комисията законопроекти за промени в Изборния кодекс, единият от който – на „ Българска социалистическа партия за България “, планува гласуването да се реализира с хартия и машинно.

Въпросът към Зарков беше подложен от Милен Матеев от „ Продължаваме Промяната “. Той напомни, че за плановете за промени в изборното законодателство не са поискани мнения от институции и организации, което по думите му е нарушаване на правилника за работа на Народното събрание.

„ Министерство на правораздаването не е сезирано за предоставяне на мнение по трите законопроекта (бел. ред. на „ Българска социалистическа партия за България “, „ Възраждане “ и „ Демократична България “) “, разяснява Крум Зарков, а неговото мнение за законопроектите е, че са ненавременни, а „ някои от тях са искрено нездравословни “. Министърът уточни, че поддържа машинното гласоподаване и добави, че смятането, най-после, на двата типа гласоподаване - с хартия и машина, подсигурява голям брой задраскани и нарушени протоколи.

В сряда пък депутатите одобриха законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, импортиран от Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия, с 11 гласа “за ”, и 5 гласа “против ”. Прието бе и разискване за първо гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, импортиран от Костадин Костадинов от „ Възраждане ” с 14 гласа “за ” и 2 гласа “против ”. Приет беше и законопроектът за промени в Изборния кодекс, препоръчани от Ивайло Мирчев от Политическа партия и Явор Божанков от Българска социалистическа партия, осведоми БГНЕС.

Над час народните представители дискутираха измененията в Изборния кодекс и дали да се върне хартиената бюлетина.

Петър Петров от „ Възраждане ” предложи да има видеонаблюдение по време на целия избирателен развой, без да има видимост до самото гласоподаване на всеки гласоподавател. “Видео наблюдаване на хартиените разписки ще осуети корупционни практики ”, сподели той в правната комисия.

“Друго предложение беше да има ръчно преброяване на всички хартиени разписки, като това може да стане с решение на ЦИК. Това ще осуети разминаване в разписките от машината и по този метод жителите ще имат по-голяма сигурност, че техният избор е транспарантно отразен ”, акцентира още Петров.

Третото предложение, което внесе „ Възраждане ”, е единствено ЦИК да прави броене и отчитане на резултатите от гласуването.

Надежда Йорданов от Демократична България застъпи недоверието в хартиената бюлетина, както и грешките в преференциите след изборния ден: „ Много добре знаем, че хартиената бюлетина води до преправянето на десетки протоколи, което води до ниско доверие на гласоподавателите в изборния развой, също така и поражда проблем с преференциите. Нека да не подценяваме българския народ. Моят свекър е на 89 години и гласоподава с машина, тъй че не мисля, че ще има проблем с машинния избор ”, посочи тя.

Александър Николов от „ Български напредък ” сподели от името на партията, че е “за ” оставането на машинното гласоподаване.

„ Ние застрашаваме свободната воля, връщайки хартиената бюлетина. Корупцията изкривява изборния развой, а хартията се явява средство в тази посока. Считам, че в сегашния миг само оставащата форма на гласоподаване с машини ще подсигурява в по-голяма степен прозрачността на вита и ще подсигурява свободната воля ”, разяснява още той.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи съобщи, че ще поддържат промени в Изборния кодекс, само че разгласи също по този начин, че през първо и второ четене ще внесат промени по него: „ Ние ще предложим нови машини, в които да се вкарват бюлетините, а не да се гласоподава с карти ”.

От ГЕРБ-СДС също поддържаха смесеното гласоподаване – с хартия и машина.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР