47-то Народно събрание не успя да отвори Изборния кодекс, но

...
47-то Народно събрание не успя да отвори Изборния кодекс, но
Коментари Харесай

Изборен кодекс до безкрай. Или до самия край

47-то Народно заседание не съумя да отвори Изборния кодекс, само че това следва да направи през днешния ден 48-ото. И този път има болшинство за завръщане на хартиената бюлетина.

Очаква се с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да бъде прокарана желаната и от левицата, и от партията на Бойко Борисов, както и от Движението смяна, съгласно която в секциите с машинно гласоподаване гласоподавателите да имат право да изберат дали да упражнят право на избор с устройството или с положителната остаряла хартиена бюлетина.

По традиция обаче „ ремонтът на ремонта “ на Изборния кодекс е съпроводен с голям брой промени, като политическите обединения се надпреварват да внасят оферти сред двете четения, текат среднощни съвещания, а в следствие – доста пъти са се раждали и недомислици. Това е и повода, заради която отварянето на Изборния кодекс постоянно е сравнявано с отварянето на Кутията на Пандора. Още повече, че то постоянно се прави директно преди избори, като че ли на инат на повтарящата се рекомендация на Венецианската комисия да не се пипа Кодексът най-малко шест месеца преди гласуването. По всичко проличава предстоящото идно следващо изменение на ИК няма да направи изключение. А като се има поради и какъв приоритет е то за настоящия парламент - още веднъж се обрисува като предвесник на неговия край.
Какво готвят обединенията в Народното събрание този път?
Към момента свои промени в ИК са предложили като планове, заведени в деловодството, от Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и „ Възраждане “. С този на Българска социалистическа партия, както е известно, се предлага гласоподавателите да могат да посочат с машина или с хартия желаят да гласоподават. И в този момент всички секции са оборудвани с бюлетини, защото ИК планува вид за непрекъсване на гласуването, в случай че устройството се повреди. Ако предлагането мине (за което болшинство има), то ще обхване над 9000 секции, в които сега се гласоподава единствено машинно. В останалите към 3000 се гласоподава единствено с хартия, тъй като са с под 300 гласоподаватели, а според ИК в тях няма устройства.

Макар този път ГЕРБ да няма импортиран личен план, в предишния парламент имаха еднакъв с този на левицата. Мотивите и на двете партии вносителки, към които въпреки и без собствен план се причислява и Движението, са от дълго време известни – имало голям брой гласоподаватели, главно възрастни или малограмотни, които се тормозят да гласоподават с машина. Дали на устройствата или на неналичието на „ в допълнение материално стимулиране “, само че е реалност – въвеждането на напълно машинния избор в огромните секции очевидно отблъсна гласоподавателите в маргинализираните общности и обичайно високата там изборна интензивност внезапно спадна.

Само като щрих – Българска социалистическа партия, партията най-гръмък представител по тематиката с това по какъв начин машината тормози гласоподавателите, не може да се похвали с триумф в дребните секции, в които по този начин или другояче се гласоподава с бюлетина, в това число на последните избори. 

От „ Продължаваме промяната “, които са срещу връщането на хартията, към този момент не си вършат илюзии, че могат да спрат този развой. Затова оттова обмисляли да предложат изменение сред двете четения (без да има още изрично решение по въпроса), съгласно което в случай че в огромните секции ще имат право на избор по какъв начин да гласоподават, такова би трябвало да имат и в дребните, споделиха адвокати от групировката пред Клуб Z. Това обаче би изисквало оповестяването на нов търг за закупуване на машини – най-малко към 3000.

Във връзка със завръщането на хартията от Политическа партия обмислят и предложение да се уточни в закона що е то невалидна бюлетина. Отдавна е известно, че оповестяването за една бюлетина за невалидна е един от способите на следения избор, като изборната история на България помни всевъзможни куриозни случаи – от симпатично мастило, което след това изчезва, до това член на СИК от женски пол да си лакира ноктите и да зацапва бюлетини, правейки ги на процедура невалидни.

От Политическа партия също по този начин обмислят по какъв начин да вкарат свои представители в Централната изборна комисия (ЦИК). Но тематиката била на стадий полемика, защото не желали да се трансформира напълно редът, по който членовете на ЦИК се избират и назначават в този момент, т.е. цялата процедура, което би довело до предварително преустановяване на мандата на настоящия състав. Било допустимо обаче да поддържат препоръчаната от „ Възраждане “ смяна.

Партията на Костадин Костадинов също желае свои представители в централната комисия. И в този момент ИК планува 15-членният състав на ЦИК да отразява парламентарното посланичество, само че от „ Възраждане “ оферират това да става след последните извършени парламентарни избори. Т.е. мандатите в ЦИК да могат да се обновяват, като от състава й отпадат представители на обединения, които към този момент не са в Народно събрание. В сегашната ЦИК, да вземем за пример, председателката Камелия Нейкова е от квотата на „ ИТН “, Росица Матева, заместник-председател и представител на комисията пък е от групировката на Мая Манолова, която също към този момент не е в Народното събрание.

От „ Възраждане “ желаят още наложително видеонаблюдение освен по време на изборния ден, само че и по време на броенето и съставянето на изборните протоколи. Първото е било обект на полемики и оферти в Народно събрание и различен път, които постоянно са „ аварирали “, когато въпросът опре до тайната на вота.

Иначе, и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия, и партията на Костадинов желаят наложително броене на разписките от машините в края на изборния ден – подхожда ли броят им с протокола, излязъл от устройството. Сега това става с преднамерено решение на ЦИК, като се прави от предходните два избора насам. Преди това ЦИК реши да има броене на извадков принцип, а не на всички машини, с цел да се спести време на членовете на СИК. Неофициално обаче в доста секции и в този момент не си вършат този труд, считайки го за непотребен, а непосредствено преписват данните от машинната „ записка “ в крайния протокол.

Представителите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, отпред с водачите им Бойко Борисов и Корнелия Нинова постоянно нападат машините и като неблагонадеждни, насажайки подозрения в обществото, че те елементарно могат да бъдат манипулирани (ако не, че към този момент не са). Това се случи и след последните избори.

Както е известно, от „ Демократична България “ водят дълга борба за достъп до изходния код на софтуера и то за интервал от време, който да разрешава действителната му инспекция и в този момент са облекли това си искане в законодателна самодейност. Според импортирания от двамата IT експерти на Демократична България план на изменение в ИК, подобен достъп би трябвало да се дава от ЦИК наложително (формулировката в закона в този момент е „ може да “) на партиите и обединенията, получили над 4% на последните избори, като те да имат задоволително време. Последното ограничаване се постанова поради отхвърли на притежателя на софтуера „ Смартматик “ да дава прекомерно необятен достъп до кода си, споделиха пред Клуб Z осведомени с процеса. 

От Демократична България плануват още в ЦИК да се сътвори особено звено, което да дава отговор за машинния избор и цялостната му подготовка. Като проблем обаче се обрисува неналичието на сходни експерти, назначени на щат и със съответното съответно възнаграждение. Както Клуб Z писа, ЦИК бе основала механически потенциал от външни специалисти, дружно с които провежда сама, без неизменимия уредник на българските избори „ Сиела Норма “, последния непълен избор, въпреки в няколо дребни обитаеми места. На последните избори обаче част от този потенциал бе отстранен от ДАНС. Агенцията прати писмо на ЦИК, без претекстове, че специалистите не би трябвало да бъдат допускани до изборния развой.

Иначе от ГЕРБ показват, че на този стадий не са обсъждали внасяне на радикални оферти сред двете четения. От Движение за права и свободи пък още веднъж ще изискат неизменимата пропаганда на майчин език, отпадане на уседналостта и пр. 

От Политическа партия обмислят и дали да не предложат отпадане на наложителното гласоподаване (което бе записано и в конституцията). И те, като Демократична България, желаят да има електронно гласоподаване, само че с ангажимента, че към момента нямат направено решение по отношение на сигурността и подозренията, че някой може да гласоподава от името на различен. 

Нито една групировка все още обаче не споделя да е изготвила съответни оферти, свързани с разпределянето на мандатите след преброяването на популацията и идното съгласно закона въвеждане на МИР „ Чужбина “.  
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР