47-мото Народно събрание се събира днес на своето първо заседание.

...
47-мото Народно събрание се събира днес на своето първо заседание.
Коментари Харесай

47-мото Народно събрание се събира на първо заседание

47-мото Народно заседание се събира през днешния ден на своето първо съвещание. Началото ще бъде обещано тъкмо в 9 часа в сградата на пл. " Народно заседание ", където народните представители ще положат клетва.

Съгласно Конституцията първото съвещание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ депутат. В 47-то Народно събрание това е Силви Кирилов от " ИТН ", който оглавяваше здравната комисия в 46-я парламент. Традицията първото съвещание да бъде откривано от най-възрастния народен представител в залата води началото си още от Търновската конституция. В 45-я и 46-я парламент доайен беше Мика Зайкова от " ИТН ". 

На първото съвещание народните представители ще положат клетва: " Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се. ". След това те ще получат и клетвени листове.
В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. 

По традиция на първото съвещание на новоизбрания парламент изказвания вършат представители на парламентарните групи на партиите и обединенията.
След това ще бъде определен ръководител на 47-то Народно заседание. Той ще поеме управлението на съвещанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на Народното събрание.

Поканени да участват на откриването на 47-я парламент са президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, президенти, заемали поста преди Радев, някогашни ръководители на Народно събрание, членовете на Министерския съвет, представители на правосъдната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, на дипломатическия корпус у нас. 

В 47-то Народно заседание влязоха седем партии и обединения. Според разпределението на мандатите първата политическа мощ " Продължаваме промяната " има 67 депутати. ГЕРБ-СДС - 59, Движение за права и свободи - 34 народни представители. " Българска социалистическа партия за България " ще бъде показана от 26 национални избраници, един народен представител по-малко /25/ има " Има подобен " народ ", " Демократична България " - 16 депутати, и най-малката и нова парламентарна група, " Възраждане " с 13 депутати. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР