45 населени места в Северното Черноморие са висок потенциален риск

...
45 населени места в Северното Черноморие са висок потенциален риск
Коментари Харесай

45 селища в областите Варна и Добрич са с висок риск от наводнение

45 обитаеми места в Северното Черноморие са висок евентуален риск от наводняване. Това демонстрира проектът за ръководство на риска, направен от Басейновата дирекция " Черноморски регион ". Кои са най-застрашените места и какви ограничения могат да се подхващат, с цел да се избегнат потопите, на които бяхме очевидци през последните години, вижте в репортажа на репортера Петър Дойкински и оператора Веселин Чавдаров.

Сред най-заплашените от наводняване във Варненска област са тези региони, които се намират в непосредствена непосредственост до огромни водни обекти.
Светлана Пенчева, Басейнова дирекция " Черноморски регион ": " Като вероятно евентуално застрашени обитаеми места са град Варна, Девня, Белослав, Провадия, Долни чифлик, Камчия и други. "
Риск от наводнения има и по поречието на реките Камчия и Провадийска. За всички рискови места са формирани карти на опасността, има и наставления какво би трябвало да се направи, с цел да се избегнат приливни талази.
Светлана Пенчева, Басейнова дирекция " Черноморски регион ": " Почистване на речните русла за обезпечаване на проводимост, на речните кревати и дерета, премахване на противозаконни постройки и уреди, които се намират в рамките на речните кревати и дерета. "
Добре е живещите в застрашените региони да се поинтересуват за опциите за застраховка при наводняване. За страдание представители на застрахователните компании не участват на срещите, проведени от Басейновата дирекция, макар че са били поканени, показа Светлана Пенчева. В момента главната грижа да предупредят хората при неподходяща прогноза, остава за кметовете, изключително в дребните обитаеми места.
Олег Колев, гл. специалист " Свлачища и подсилване на територии " към Община Варна: " Сега сме планували след зимата разчистване на всички дерета. "
За да бъдат обезпечени всички ограничения по проекта, са нужни към 240 милиона лв.. Тези пари обаче не са обезпечени и занапред би трябвало да се търсят от страната или по европейски стратегии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР