45-годишният Цветан Кънев може да получи 50 години затвор и

...
45-годишният Цветан Кънев може да получи 50 години затвор и
Коментари Харесай

Българин контрабандирал военна продукция за Русия

45-годишният Цветан Кънев може да получи 50 години затвор и санкция от 1 милион $, в случай че бъде потвърдено, че е нарушил закона. Между 2 октомври 2015 година и юни 2016 година Кънев е пренесъл контрабандно от Колорадо и други елементи на Съединени американски щати специфични електронни часовници, употребявани за усъвършенстване на високопроизводителни микропроцесори и информационни системи, написа в обвинителния акт, подаден в Денвърския областен съд, представен от Bg Voice.

„ Тези механизми са доста чувствителни ", съобщи Джеф Доршнер, представител на основния прокурор по случая Робърт Тройър. Обвинението е повдигнато през януари 2017 година Тогава Канев е в България и като научава, че ще става обвиняем, взема решение да остане.

„ Опитваме се да го екстрадираме в Америка посредством правосъдните канали ", сподели Доршнер. Българинът е упрекнат и в контрабанда и опит за контрабанда на мултичип модули с памет, които могат да управляват военно или нуклеарно компютърно съоръжение.

„ В Америка Кънев имаше лична компания ", показва Доршнер. Обвиняемият има връзки с интернационална компания, която продава полупроводници. Той има опит в ръководството на огромни клиенти и сметки в България, излиза наяве от фирмената му листовка.

Джеф Доршнер обаче сподели, че въпросната компания не се проверява. В обвиняването не се показва къде тъкмо е придобил оборудването. Той съобщи, че не може да разяснява името на доставчика. Само тези, които имат лиценз от Бюрото за промишленост и сигурност, имат право да изнасят високотехнологично съоръжение, написа в обвинителния акт.

Контрабандното съоръжение, с което се е сдобил Кънев, е включено в листата на най-чувствителните артикули, се споделя в обвинителния акт. Според до момента събраните от прокуратурата данни българинът Канев е продал оборудването за $372,432. Прокуратурата ще желае Канев да върне тези пари, в случай че бъде наказан.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР