445 000 лица с увреждания получават лична пенсия за трайна

...
445 000 лица с увреждания получават лична пенсия за трайна
Коментари Харесай

Президентът изчисли колко хора с увреждания не работят

445 000 лица с увреждания получават персонална пенсия за трайна и понижена работоспособност и са отвън пазара на труда в България и ние би трябвало да създадем по този начин, че те да могат да се върнат на работа. Това сподели президентът Румен Радев при откриването на кръглата маса на тематика " Хората с увреждания като запас за първичния пазар на труда-предизвикателства и решения ", която се организира в резиденция Бояна, съобщи БГНЕС.
Радев сподели, че тази кръгла маса съответствува с митинги на майки на деца с увреждания, които изискват бързи и обективни законови решения и финансови задължения.
" Целта на този конгрес е да сложи на фокус пълноценната интеграция на всички хора с увреждания в обществото. За пълноценна интеграция може да приказваме тогава, когато преодолеем своите културни и психически бариери. Ще отбележим стъпка в вярната посока когато децата с увреждания стартират да влизат наедно в детската градина, учебно заведение и им се даде опция да се осъществят на пазара на труда наедно с другите хора ", изясни президентът.
Той акцентира, че дребна част от хората с увреждания работят по трудови контракти, както и, че профилираните работни места действат мъчно. Според него те са извънредно незадоволителни и обгръщат доста дребна част от тях, като голям брой остават отвън пазара на труда.
" Те са вън поради схизмата, която съществува в просветителната система и измежду работодателите. Вярно е, че поради своите увреждания тези хора имат лимитирани функционалности, само че те са потвърдили, че за сметка на това имат други значими качества и гении и могат да бъдат отлични служащи. Важно е да осъзнаем, че дългът на обществото към тези хора не се свежда до някаква пенсия или обществени помощи, а до даване на условия за заслужен и първокласен живот ", добави Радев.
Президентът акцентира, че честен дълг е на ръководещите, институциите и работодателите е да изградят такава социална среда, че тези хора да бъдат включени в трудовата претовареност, тъй като те са капитал за нацията. Според Радев, чак тогава може да се каже, че България е цивилизована страна. Радев прикани медиите да разпространяват положителните образци в образованието и бизнеса. Нека даваме късмет, да бъдем по-човечни, толерантни, и по-отворени един към различен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР