Общият брой на неохраняемите морски плажове в страната е 99,

...
Общият брой на неохраняемите морски плажове в страната е 99,
Коментари Харесай

Почти сто от морските ни плажове ще останат неохраняеми това лято

Общият брой на неохраняемите морски плажове в страната е 99, като включително влизат и морските плажове за природосъобразен туризъм – Иракли, Корал, Бяла-Карадере. Най-много неохраняеми морски плажове има в област Бургас – 50, следвана от област Варна – 28 и област Добрич – 19. Изглежда, че и съвсем цялата пясъчна линия от Дуранкулак до Шабла влиза в този лист. По на юг също неохраняеми ще бъде зоната на Камчия и Шкорпиловци. На Южното Черноморие такива ще са плажовете в Стария град на Несебър, Ахелой, Крайморие, Вромос, Алепу и други.

Броят на неохраняемите плажове се трансформира годишно доникъде на летния сезон. Те остават без обезпечени водни спасители поради забавените процедури. Случват се и по-неприятни обстановки като повтаряне на състезанията, които организират Министерството на туризма и регионалната администрация. Така на един и същи плаж най-изненадващо се появяват две разнообразни компании, които са спечелили състезания за обезпечаването на сезона с водни спасители и медицински екипи.

Една от аргументите за неналичието на интерес към плажовете, които се отдават на концесия или чартърен, са измененията в наредбата за водноспасителната активност. Изпълнението ѝ усилва неведнъж разноските за здравно обслужване на плажа. Трудно се намират и спасители, оплакват се концесионери.

" Липсата на фрагменти при нас е също толкоз сериозен проблем. Налага се да търсим и спасители. Даже не открихме спасители от други страни. На някои от линиите ще има хора, които са на възраст 60-65 години, че даже и до 70-годишна възраст ", сподели Андрей Василев, представител на концесионерите на варненските плажове.

Областна администрация във Варна търси спасители за 10 от най-посещаваните неохраняеми плажове в района. На всеки от тях ще има избавителен пост с двама спасители. Осигурени са 430 000 лв. за обезпечаването на тези плажни линии.

" Беше отправено питане към БЧК каква е обезпечеността за един избавителен пост, надлежно условията какъв брой спасители да има, какво включват техните разноски ", изясни основният специалист в Областна администрация – Варна Милен Иванов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР