44-то Народно събрание проведе днес заключителното си заседание. По традиция

...
44-то Народно събрание проведе днес заключителното си заседание. По традиция
Коментари Харесай

Последна схватка, удари последният звънец на 44-то Народно събрание

44-то Народно заседание организира през днешния ден заключителното си съвещание. По традиция ръководителите на парламентарните групи излязоха с заявления, като от това си право се отхвърли само Движение за права и свободи. Председателят Цвета Караянчева откри съвещанието, в зала бяха регистрирани 194 народни представители. От Движение за права и свободи не влязоха в залата, само там бе зам.-председателят Нигяр Джафер. Тя и зам.-председателят на Народно събрание Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия не седнаха до другите зам.-председатели на Народно събрание.

 Снимка: Булфото

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова дефинира миналите 4 години като нелек интервал , мина през политически и геополчески разтърсвания и здравната рецесия. Няма партия, която да може да ръководи сама, от първия ден след вота ГЕРБ ще постави старания за възобновяване на естествения разговор, даже с риск да платим политическа цена, съобщи в декларацията от името на парламентарната група ръководителят й Даниела Дариткова. Веднага след изборите ГЕРБ ще постави старания за възобновяване на естествения разговор сред институциите и политическите сили, даже с риск да платят тежка цена за това. Дариткова увери, че още в първите дни, наред със оправянето със здравната, икономическата рецесия, всички ще би трябвало да работим за оптимално дейно възползване от проекта на Европа за възобновяване.

Следващите години следва да продължим пътя към еврозоната, следва икономическа промяна, предопределена от " зелената договорка ", посочи Дариткова. И акцентира, че всички тези тематики и провокации са общи за цялото българско общество, респективно за всички политически сили, които желаят да го съставляват.

Рискът да се провалим е заложен в инстинкта за основаване на конфронтационна среда, по тази причина политическите сили би трябвало да надскочим партийния си интерес, прикани ръководителят на ПГ ГЕРБ.

Тя призна, че мандатът на 44-я парламент не е бил лек, обществото е изправено пред провокациите на здравната рецесия и икономическите последици от нея.

Българското общество се нуждае от единение и съгласие, Народно събрание е мястото, където разликите би трябвало да бъдат обрисувани, само че и надскочени, уточни Дариткова. По думите й, 44-то Народно събрание не постоянно е било на равнището на провокациите.

Тя отличи и моментите на единение в Народното събрание - сполучливото председателство на България на Съвета на Европейски Съюз, което сложи в центъра евроинтеграцията на Западните Балкани; единни, когато преди една година депутатите гласоподаваха за изключително състояние за ограничение на болестта от коронавирус, единни, когато поставихме образованието като дълготраен приоритет и повишихме обществения статус на учителите.

Надявам се, че в идващия парламент ще има доста повече полета за консенсус, това ще зависи от напъните на всеки депутат, сподели Дариткова. И напомни, че след парламентарните избори тези, които ще ръководят, ще би трябвало да носят отговорността за справяне с икономическите компликации.

Въпреки минусите си, 44-то Народно събрание извърши своята функционалност - излъчи държавно управление, не разреши да се подмени вотът на гласоподавателите, обезпечи относително постоянна среда,страната ни не беше хвърлена в безпорядък и безредие, счита Даниела Дариткова.

Тя благодари на съдружните сътрудници от " Обединени патриоти ", на тези народни представители, които са подкрепяли законодателните начинания на ГЕРБ, на сътрудниците си в групата и на опозицията, която е разрешила на ръководещите да се вгледат в грешките си.

 Снимка: Булфото

Председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия на България " Корнелия Нинова прикани да се възвърне държавността, институциите да подсигуряват на жителите сигурност, успокоение, съответно опазване на здравето, обучение и работа. Подчерта, че в този интервал Българска социалистическа партия отхвърли да влезе във властта и в подмолни сделки и са били същинска опция на ръководещите. Посочи, че са изпълнили всички свои предизборни обещания.

Според водачът на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " те са имали четири достолепия в този парламент.

Тя означи, че левицата е влезнала в Народното събрание с стратегия за смяна, за битка с паралелната страна и с досегашния модел на ръководство. " Още в първите дни получихме предложение да изоставим тази наша цел, да станем част от модела, да предадем съвсем един милион българи против влизане във властта и персонални облаги. Отказахме. Останахме кардинални, поредни, правилни на хората, които ни избраха и почтени към тях ", съобщи Корнелия Нинова.

Второ - изпълнихме обещаното, уточни тя. И означи, че всички поети задължения преди изборите са внесли по-късно като законопроекти в Народното събрание.

Не влязохме в скрити сделки с властта, не участвахме в подмолни плаващи болшинства. Останахме съпротива от началото до дъно макар изкушенията или натиска в избрани моменти, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

Четвърто - превърнахме се в алтернативата, не на думи, а с работа и дейности, уточни още тя. Нинова означи, че са внесли 1323 различни оферти по закони и решения на Народно събрание.

Тези цифри и обстоятелства ни дават учредения най-после на 44-то Народно заседание да кажем, че нашата работа като съпротива и опция свършихме добре и с грижа за хората. Но образът на всяко Народно събрание се дава от болшинството, разяснява водачът на Българска социалистическа партия. По думите й, ръководещите са наложили " надменно, самодостатъчно, на моменти минаващо всяка граница на приличието държание ".

" Управляващите сложиха на този парламент шест печални характерности, които го трансфораха в една от минимум уважаваните институции в парламентарната република.

Вместо да управлява изпълнителната власт, Народното събрание стана реализатор на волята на един човек - премиера ", съобщи Корнелия Нинова. Второ, уточни тя, това болшинство променяше законите постоянно без оценка за въздействието и в прорез със законотворческата техника.

За четири години сте трансформирали 23 пъти Закона за лечебните заведения, обърна се към Нинова към ръководещите и пресметна, че без ваканциите и неработните дни това значи смяна на всеки 20 дни. По думите й, Кодексът за обществено обезпечаване е променян 31 пъти.

" Това болшинство ще се запомни като едно от най-лобистките. Корупцията се залагаше в законите и по този начин стана ненаказуема ", разяснява още Корнелия Нинова и означи, че левицата е съумяла да спре някои лобистки ремонти.

Мнозинството на ГЕРБ и " Обединени патриоти " постановиха жанр на последна непоносимост и ограничение на опозицията, уточни водачът на Българска социалистическа партия. " Ръководството на Народното събрание и ръководещото болшинство вкараха Народното събрание в груба борба и междуинституционална война с президентстката институция ", сподели още Нинова.

Тя означи и, че за четири години болшинството е сменило 15 от 19 министри. Заплатите на депутатите се увеличаваха непрекъснато, а ръководещите отхвърляха три пъти нашето предложение те да бъдат понижени и замразени до края на мандата, уточни водачът на Българска социалистическа партия.

Парламентарната група на Движение за права и свободи се отхвърли от декларация от парламентарната естрада.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Съпредседателят на ПГ на " Обединени патриоти " Искрен Веселинов уточни, че те освен са взели участие във властта, а са се опълчили на отрицателни трендове . Посочи, че те са разрушили модела и по този начин са посочили, че Движение за права и свободи може да бъде отстранена като политически балансьор.

 Снимка: bTV

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки сподели, че партията му завършват първия си мандат с по-високо доверие . Посочи, че те са посочили, че с доста воля страната може да се оправи с корупцията. Марешки прикани сътрудниците си да се преклонят пред работата на лекарите, учителите и служителите на реда. Призивът му беше чут и всички депутати се изправиха на крайници и демонстрираха своето почитание с ръкопляскания.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

От името на нечленуващите в парламентарна група Красимир Янков съобщи, че прогресивните социалисти ще работят за българска линия , отстояваща националния интерес. Призова всички на 4 април, спазвайки противоепидемичните ограничения, да излязат и да гласоподават.

В умозаключение ръководителят на 44-тото Народно заседание Цвета Караянчева пожела на депутатите, които още веднъж ще влязат и в идващия парламент, да носят поуката от позволените неточности , а на тези, които ще влязат за първи път - да не не помнят обещанията си. Тя изрази признателност към хилядите доброволци - покровители и наблюдаващи, които ще наблюдават за честността на изборния развой. Посочи, че те ще са поръчител за обективен избор и лъчение на законно национално посланичество. Заяви, че на изборите всеки глас има значение и ще бъде почтено преброен. Призова за висока изборна интензивност.

44-ото Народно заседание беше образувано съгласно резултатите от изключителните парламентарни избори, извършени на 26-и март 2017 година. Първото му съвещание се организира на 19-и април 2017 година.

Този парламент влиза в историята с няколко неща - първо, с преместването си в нова постройка, нещо което се приготвяше от години. 44-ият парламент е първият от 2009 година насам, който изкара цялостния си четиригодишен мандат.

Народното събрание е провело за миналите четири години общо 487 съвещания, на които са били признати 497 закона и са импортирани 829 законопроекта. Депутатите не са били изрядни. Натрупаните " неизвинени отсъствия " от съвещания са 5163, а при разгорещяване на дебатите са били налагани и санкции - общо 28. Това са порицания, забележки и премахване от съвещания.

Към премиера са били заложени 43 въпроса, той е дал отговор единствено на 14 от тях - 9 документално и 5 устно в зала.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР