44 % от българите са се възползвали от преференциите на

...
44 % от българите са се възползвали от преференциите на
Коментари Харесай

ЦИК:44% от гласоподавателите са използвали преференции

44 % от българите са се възползвали от преференциите на миналите локални избори. Това разгласи представителят на ЦИК Александър Андреев. Близо 1 363 183 гласоподаватели са употребявали опцията за преференция, най-вече са в Симитли – 92 % и Челопеч – 86 %. В Столична община 21 % от гласоподавателите са отбелязали преференция, в Пловдив – 36 %, във Варна – 45 %. В 16 от листите за общински съветници има пренареждане на основата на преференциите.
Избирателната интензивност на втория тур е била 42,10%.
Андреев разяснява и получените тъжби и сигнали за нарушавания по време на изборните дни - общо 348 са жалбите и сигналите, подадени в ЦИК от насрочването на изборите до днешния ден са получени отвън двата изборни дни.
18 от тях са за наново броене. Ние сме отнесли тези сигнали до общинските изборни комисии и до административните съдилища, които са способени да се произнасят по всички тъжби против резултатите от изборите, означи Андреев.
16 са жалбите и сигналите по отношение на нарушавания на изборните права. Това най-често е обвързвано с недопускане на гласоподаватели да гласоподават, защото нямат уседналост в даденото обитаемо място, заради което било по тази причина, тъй като не съответствува техният адрес или тъй като са подали заявление за гласоподаване по сегашен адрес, не са били позволени да гласоподават. 44 са сигналите и жалбите за предизборна пропаганда в изборния ден, като 20 от тях са свързани с публикуването на резултати от социологическите изследвания, по които ЦИК е взела решения, открила е нарушаването и оттук насетне следва съставянето на акт за нарушаване и след това решение за налагането на плануванаъа административно-наказателна глоба, а точно имуществена или санкция. Това е против общо 9 медии, които са разгласили данни в страниците си или по различен метод, добави още представителят на ЦИК.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР